Radio Simplu

Penttru gurmanzi: 3 cele mai bune marinate pentru grătar

Carnea la grătar e mai gustoasă, mai parfumată şi arată mai bine atunci când e marinată. Nu e complicat: un pic de ulei de măsline, lămâie, condimente, verdeaţă… Şi, dintr-o dată, obţii un plus de savoare.

Reguli de bază

Ca regulă generală,carnease lasă în marinată cel puţin o oră înainte de a fi gătită la grătar. Atenţie însă la peşte,care nu trebuie lăsat prea mult în sucul de lămâie.

Un truc:introdu carnea de marinat şi toate ingredientele necesare operaţiunii într-o pungă de plastic care se închide ermetic,și pe care o lași la rece.

Marinate pentru carne roșie

Lasă la marinat carnea roşie într-un amestec de ulei de măsline şi ierburi aromate,alese la inspiraţie. Te poţi juca cu aromele,astfel încât să obţii savori inedite,apetisante.

Amestecă,spre exemplu,boia de ardei iute sau paprika în uleiul de măsline. Lasă la impregnat în amestec costițe de porc,timp de mai multe ore,la rece. Carnea preparată astfel şi pusă pe grătar va căpăta o culoare incredibilă,şi va fi extrem de parfumată.

Marinate pentru pui sau iepure

Dacă nu ai încercat,e timpul să încerci iepure la grătar. Dar nu înainte de a-l lăsa câteva ore în ulei de măsline,un pic de ghimbir,coriandru,suc de lămâie,sare şi piper.

Puiul capătă un delicios gust exotic dacă îl împregnezi – câteva ore-cu următorul amestec:un pic de iaurt,zeamă de lămâie verde,usturoi pisat şi curry.

Marinate pentru peşte

Somonulpoate fi marinat în puţin ulei de măsline,cu zeamă de lămâie,la care ai adăugat verdeţuri asortate. Tonul merge bine cu ulei de măsline,lămâie verde,câţiva căţei de usturoi tăiaţi mărunt,un pic de ardei roşu fără seminţe,ras,un pic de cumin (chimion).