Pot să îmi dresez singur câinele?
„Îţi poţi dresa singur câinele, depinde doar de cât motivat eşti să faci lucrul acesta”, spune Gaşpar. Există numeroase cărţi, DVD-uri şi site-uri pe internet care te ajută să îţi dresezi câinele.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce ţi-ai cumpărat un animal de companie este să mergi la un cabinet veterinar cu el pentru a-l vaccina. În perioada următoare, câinele nu va avea voie să iasă din casă, de aceea este important să îl înveţi să îşi facă nevoile doar într-un anumit loc.
O modalitate uşoară de a face acest lucru este să cumperi scutece care emană diverse mirosuri de feromon care atrag câinele să îşi facă nevoile în zona îngrădită special.
După ce mai creşte, este bine să ieşi cu câinele de trei ori pe zi, sau măcar dimineaţa şi seara. Plimbarea de seară are un rol important pentru că îl ajută pe patruped să se relaxeze.
Dresajul trebuie realizat în fiecare zi, câte 20 de minute, în care trebuie să exersezi diferite comenzi cu animalul tău. Începe cu ordine simple precum „Şezi”, „Culcat” şi apoi învaţă-l mersul la pas mai repede sau mai încet.
Trebuie să motivezi câinele să îţi asculte comenzile cu mingiuţe, jucării care chiţăie, mâncare sau orice altceva care observi că îi face plăcere. În plus, de fiecare dată când îţi ascultă comenzile trebuie să îl încurajezi şi să îi arăţi cât de bucuros te face atunci când este cuminte.
Alege cu atenţie intervalul orar în care scoţi câinele în parc, deoarece, mai ales pe timpul verii, poate face insolaţie. Este bine, dacă poţi, să ai la tine mereu apă şi un prosop ca să poţi sa răcoreşti patrupedul.
Atitudinea şi limbajul non-verbal au un rol important în dresaj. „Tensiunea stăpânului se transmite câinelui.
Simplu fapt că mergi cu lesa strânsă şi avertizezi animalul că nu are voie să facă diverse lucruri, frustrează cainele”, spune Gaşpar. De altfel, există mai multe tipuri de dresaj: verbal, prin semne, la fluier.
La început, ca să îţi controlezi mai bine câinele îţi poţi achiziţiona o zgardă electrică. Aceasta emite un mic implus electric care temperează câinii prea energici şi poate acţiona şi de la distanţă
. „Nu este vorba de o metodă inumană de a cuminţi animalul deoarece implusul nu are o putere mare şi nu răneşte câinele”, explică Gaşpar.
Greşeli pe care trebuie să le eviţi în dresajul câinelui
Din lipsă de timp şi din comoditate, proprietarii de câini nu exersează suficient cu animalul lor sau dimpotrivă stresează câinele cu prea multe exerciţii.
„Secretul este să faci câte două antrenamente scurte pe zi, de 10-15 minute, timp în care câinele este concentrat şi exersează foarte bine. Apoi oboseşte, devine stresat şi nu va mai răspunde la fel de bine la comenzi”, povesteşte Gaşpar.
Procesul de dresaj durează câteva luni în general, dar trebuie repetat pe tot parcursul vieţii câinelui, la fel cum animalul trebuie dus periodic la medicul veterinar pentru deparazitare şi control. „Daca proprietarul nu repetă măcar în joacă minimele exerciţii, câinele va uita”, îi avertizează dresorul pe stăpânii de animale.
Bătaia este exclusă în procesul de dresaj. Trebuie să facem diferenţă între bătaie şi corecţie. Este bine să avertizezi câinele când a greşit, dar nu să îl baţi deoarece astfel îl îndepărtezi de lângă tine.
Chiar dacă apelezi la un dresor profesionist, este bine să te implici în procesul de dresaj, deoarece este posibil ca animalul să asculte comenzile dresorului, dar să nu aibă acelaşi comportament faţă de tine. Asistă măcar la ultimele şedinţe de dresaj al patrupedului tău şi realizează chiar tu exerciţiile pe care câinele le făcea, de obicei, cu dresorul.
„Stăpânii care cred că este suficient să îţi duci câinele la dresaj ca să rezolvi problema, pot avea surprize. Varianta care mie mi se pare cea mai potrivită este ca stăpânul să se implice pe tot parcursul procesului de dresaj”, spune Gaşpar.
Rase care execelează la dresaj
Procesul de dresaj nu depinde doar de cât de mult timp dedici acestei activităţi, dar şi de rasa câinelui. Rottweiler-ul, ciobănescul german sau cel belgian malinois, labradorul, golden retriever-ul sunt rase care excelează în procesul de dresaj.
Dacă eşti o persoană foarte activă, poţi să alergi şi să faci mişcare cu un ciobănesc german care are o rezistenţă mare şi este rapid. Dacă, în schimb, îţi doreşti un câine pentru familie, labradorul sau golden retriever-ul sunt o alegere bună deoarece nu sunt deloc agresivi.
Persoanele nevăzătoare se pot baza pe aceşti câini deoarece au simţul mirosului foarte bine dezvoltat şi îi pot ajuta foarte mult.
A doua oară când m-am întâlnit cu Gaşpar, am asistat la antrenamentul unui ciobănesc belgian malinois pe nume Tres. Stăpânii l-au luat pentru pază, de aceea sesiunea de dresaj a fost diferită de cea a rottweiler-ului Zareb. Tres nu a mai făcut trucuri şi nici nu a mai sărit peste obstacole ca Zareb.
În schimb, ciobănescul belgian a executat cu mai multă rapiditate toate comenzile, a fost mai vigilent şi mai agresiv. O dată ce muşca din batonul de dresaj, dresorul putea să îl ridice în aer şi să îl învârtă fără ca animalul să îi dea drumul.
Există însă şi rase care chiar dacă poţi să lucrezi cu ele şi să ajungi la un anumit nivel de obedienţă, sunt foarte încăpăţânate şi pot scăpa de sub control.
Rasele japoneze, asiatice, sau chinezeşti, cum este chow chow-ul, akita japonez, malamutul de Alaska, husky-ul siberian sunt câini puternici care de obicei participă la concursuri de tracţiune, dar nu ajung la performanţe în dresaj.