Radio Simplu

Papagalul care repetă tot ce aude

Papagalii sunt renumiţi pentru capacitatea lor uimitoare de a imita sunete, cuvinte sau chiar fraze întregi. Ori de câte ori facem cunoştinţă cu astfel de păsări, suntem încântaţi peste măsură de comportamentul lor cu totul aparte. Disco întrece însă orice aşteptare, imaginile de faţă fiind dovada vie a acestui lucru!

Disco este un peruş simpatic care adoră să repete orice sunet aude în jurul său. Cele mai frumoase lecţii de imitaţie sunt însă cele pe care le desfăşoară alături de stăpâna sa. Nu există cuvânt sau chiar propoziţie pe care aceasta să le rostească, iar drăgălaşul papagal să nu le redea apoi cu o acurateţe incredibilă.

Cu un simţ al identităţii foarte bine dezvoltat, Disco îşi cunoaşte foarte bine numele şi chiar îl rosteşte în mod repetat ori de câte ori cineva îl solicită în acest sens. De asemenea, cât e ziulica de lungă, jucăuşul peruş nu se opreşte din vorbit, acesta fiind cel mai potrivit mod pentru a atrage atenţia asupra sa.

Nici măcar căţeluşul familiei nu scapă de gura acestui simpatic papagal, care îl necăjeşte ori de câte ori îi apare în cale.

Imitând o pisică, cerându-i un sărut sau rostind una dintre cele 130 de fraze pe care le-a memorat până în prezent, micuţul peruş îl alungă mereu pe bietul patruped. Însă când vine vorba de stăpâna sa, lucrurile stau cu totul altfel…

Perusii sunt foarte inteligenti si pot fi chiar si invatati usor sa vorbeasca. Pentru inceput, trebuie sa le creezi o atmosfera propice si nu uita: trebuie sa cooperezi cu perusul tau. El nu va vorbi doar pentru ca tu iti doresti asta.

Mai intai de toate, se spune ca doar perusii masculi pot vorbi, dar acesta este doar un „mit”, caci si femelele pot invata si sunt o multime de exemple in acest caz.

Sfaturi pentru ingrijirea papagalilor perusi

Pasul 1: Atentia oferita perusului

Deci daca va hotarati sa va luati un perus, in primul rand trebuie sa va asigurati ca il puteti ingriji corespunzator si ca ii puteti acorda cateva minute pe zi din timpul dumneavoastra. Nu e suficient sa ii cumparati o colivie mare, multe jucarele speciale pentru el, cea mai buna mancare daca nu ii oferiti un minim de atentie.

Pasul 2: Cumpararea coliviei

Trebuie sa cumparati o colivie potrivita si incapatoare (daca aveti mai multi, eu am avut 5, neaparat colivia trebuie sa fie mai mare). Majoritatea coliviilor au deja in dotare recipiente pentru apa si mancare, dar ele se pot cumpara si separat.

E bine sa cumparati colivia cu tavita, pentru a fi mai usor sa ii faceti curat (e foarte important sa ii faceti curat in fiecare zi, sa ii schimbati mancarea si apa).

Materialul din care e confectionata colivia trebuie sa fie otel inoxidabil, de asemenea colivia sa nu aiba colturi ascutite in care perusul sa se poata rani. Foarte important: noaptea acoperiti colivia cu un material usor, perusii avand nevoie de odihna si somn.

Pasul 3: Mancarea perusului

Dupa ce ati luat si colivia, trebuie sa ii cumparati si mancare speciala pentru perus. Se stie ca papagalii perusi au nevoie de o mancare echilibrata care trebuie sa contina boabe, fructe si legume. Stiu ca prima oara cand am cumparat un perus medicul veterinar mi-a recomandat o combinatie de boabe de mei, pe care le gasiti in magazinele specializate.

Apoi am intrebat ce legume are voie sa manance (pentru ca are nevoie si de vitamine) spunandu-mi sa ii dau morcovi rasi, mar ras (ii mai puteti da si putin galbenus de ou fiert tare).

Ii puteti pune in cusca si patrunjel verde proaspat, salata verde (eu personal ud putin legatura de patrunjel pentru a se si juca in ea).

Foarte important sa nu uitati de osul de sepie care trebuie sa fie nelipsit din colivie el fiind o sursa de calciu si un instrument bun de pentru a-si ascuti gherutele si ciocul. Adapatoarea trebuie sa contina mereu apa proaspata, in care periodic puteti adauga vitamine speciale pentru ei.

Pasul 4: Ingrijirea perusilor

Niciodata sa nu tineti colivia in curenti de aer, in bataia directa a soarelui sau in frig (am vazut cazuri in care colivia era prinsa in afara balconului, nu este deloc bine ei fiind foarte sensibili, racind foarte repede). Nu ii tineti in bucatarie, acolo sunt aburi, gaze.

Totusi nu il puneti intr-o incapere unde sa nu va vada, pentru ca astfel nu veti reusi niciodata sa ii castigati increderea.

Daca aveti doar un singur perus e esential sa ii cumparati niste jucarii speciale pentru el, ca sa nu se simta singur (asta daca nu are pereche). Se stie ca perusilor le place apa asa ca le puteti pune in cusca o cutiuta mica cu apa pentru a se spala (dar nu o lasati in cusca toata ziua, nu trebuie sa isi ude penajul prea tare, se poate imbolnavi).

Pasul 5: Cum sa ii castigi increderea perusului ?

Se stie ca papagalii sunt pasari inteligente, ei putand imita anumite sunete sau cuvinte pe care le aud. Vorbiti mult cu perusul in fiecare zi (in functie de timpul liber pe care il aveti), strigati-l pe nume, punetii muzica, le place sa auda ca e cineva in permanenta in casa.

E foarte important sa le acordati atentie, lipsa ei ducand la devieri de comportament, devenind agresivi si neprietenosi.