Plăcinta cu mere, va rămâne mereu desertul copilăriei mele și îmi place să o prepar din mai multe motive:
1. Am rețeta de la bunica!
2. Nu costă prea mult.
3. Se prepară imediat.
Vrei să o încerci?
Dacă da, ai nevoie de următoarele ingrediente:
– 500 g făină
– 200 g unt moale/untură
– 100 g smântână
– 1 ou
– 150 g zahăr
– două fiole zahăr vanilat
– 10 g praf de copt
– un vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură
– 1, 5 kg mere
– 3 linguri zahăr
– o linguriță cu vârf scorțișoară pudră
Cum prepari
Trebuie să începi cu umplutura! Spală merele, dă-le pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă, pune-le la călit și toarnă 3-5 linguri de zahăr. Adaugă și scorțișoara, după ce au început să se călească. Amestecă ocazional și, când se mai evaporă zeama, ia de pe foc și lasă la răcit.
Acum să preparăm aluatul!
Freacă untul și zahărul, într-un castron mare, adaugă esența de vanilie și oul și bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna, amestecă până la omogenizare.
Separat, amestecă făina cu sarea și praful de coptn apoi adaugă totul peste amestecul de mai sus, amestecând bine, cu o lingură din lemn. Când aluatul care se formează, s-a întărit, frământă-l cu mâna.
Când nu mai e lipicios aluatul, împarte-l în două bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una dintre cele două bile, astfel încât să acopere tava în care vrei să faci plăcinta cu mere.
Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra.
Întinde și a doua bilă de aluat, așa cum ai făcut cu prima, apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.
Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul.
Scoate plăcinta din cuptor și las-o puțin la răcit.
Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei cu mere și porționeaz-o.
Poftă bună!