Radio Simplu

O mamica isi incurajeaza fetita sa danseze samba

De mica, o fetita este incurajata de mama ei sa danseze samba. Si tocmai pentru a nu uita de unde a pornit, mama ei o filmeaza.

Micuta pare incantata de acest stil de dans si se straduieste sa-si unduiasca soldurile cat mai bine.

Samba este al treilea dans latino-american invatat de copii in cadrul cursurilor de dans sportiv de performanta. Acest dans este predat incepand cu clasa valorica E, atunci cand copii deja cunosc cateva principii ale dansurilor latino-americane, cum ar fi cha-cha sau jive.

Dansul samba este caracterizat de ritmurile rapide latino cu origini din Africa si Brazilia si de miscarea soldului care da un farmec aparte acestui dans, mai ales atunci cand e dansat de copii.

Copii resesc sa exprime foarte usor caracterul dansului samba, o stare de spirit de sarbatoare continua si veselie cu alternanta miscarilor statice si pe deplasare pe ringul de dans.

Varsta optima pentru a preda samba copiilor este de 8-9 ani, dupa o experienta anterioara in dansurile sportive latino-americane, atunci cand cei mici reusesc sa tina ritmurile rapide din cha cha si jive si cand incep in a dezvolta o miscare de sold circulara.

Samba, sau Carioca, dupa cum a fost numita in anii 1930, are o masura muzica foarte simpla de inteles de copii de 2/4 si un ritm rapid de 50-52 de batai pe minut.

Prima etapa de a invata samba este de a asculta mai multe melodii cu ritm foarte clar pentru a separa masura de 2/4 pe fiecare fraza muzicala.

Astfel, copii vor asocia sitmul de samba pe fiecare figura de dans invatata in coregrafie.

Toate cele 10 dansuri sportive au un ritm bine definit si recunoscut de Federatia Internationala de Dans Sportiv, aceste ritmuri se pastreaza pentru toate competitiile de copii si adulti.

Atat la samba, cat si la rstul dansurilor latino-americane exista melodii cu un ritm mult mai lent pentru a se putea repeta anumite figuri sau detalii tehnice de catre copii, pana cand acestia reusesc sa-si insuseasca informatia.

Scoala de dans Soft Step ofera cursuri de samba atat pentru copii cat si pentru adulti. Samba este considerat un dans mai dificil de insusit decat cha-cha datorita miscarii de sold care trebuie sa fie prezenta in cat mai multe figuri de dans pentru a scoate in evidenta caracterul acestui dans.

Acest aspect tehnic al miscarii de sold este poate cel mai dificil lucru de realizat in samba de catre copii, deoarece necesita o dezvoltare a mobilitatii in muschilor din zona bazinului si ai spatelui, mobilitate care se poate obtine prin exercitii timp de 4-6 luni. Dupa aceasta perioada copii reusesc sa execute miscarile de samba corect.

O coregrafie de samba in dansul sportiv contine atat figuri statice cum ar fi „Wisk” in care pozitia partenerilor este mai apropiata, cat si figuri de deplasare pe sensul de dans cu ar fi „Bota Fogo” in care partenerii acopera o suprafata mai mare a ringului de dans pentru a putea fi apreciati de public si arbitrii.

Samba este un dans care ofera un adevarat spectacol publocului. Ritmurile braziliene, veselia specifica dansului sunt mesajul transmis catre toata lumea de catre dansatori, fie ei copii la un concurs de dans sportiv, sau dansatoarele in costume exotice de la Carnavalul de la Rio.