Deficiența de seleniu este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți care apar la persoanele cu Hashimoto, iar suplimentarea cu seleniu reduce anticorpii tiroidieni. Majoritatea persoanelor cu Hashimoto au o deficiență de seleniu, iar deficitul de acest nutrient cheie pentru tiroidă este un declanșator foarte comun și larg recunoscut al afecțiunilor tiroidiene autoimune.
Din articolul “Selenium: The Nutrient That Can Reduce Thyroid Antibodies by 40%“, de Dr. Izabella Wentz
Vestea bună este că suplimentarea cu seleniu într-o doză terapeutică s-a descoperit că reduce anticorpii tiroidieni, reduce simptomele tiroidiene și îmbunătățește starea generală de bine.
În urma unui sondaj realizat de Dr. Izabella Wentz în rândul pacienților săi, 63% dintre respondenți au spus că luarea unui supliment de seleniu i-a ajutat să se simtă mai bine. De asemenea, s-a demonstrat că seleniul ajută și la reducerea anxietății. “Îmi amintesc de propria mea neîncredere când, după ce am luat suplimente cu seleniu, mi-au dispărut complet atacurile de panică frecvente! Poate că nici nu ți-ai dat seama că anxietatea pentru care ești tratată este un simptom foarte frecvent al tiroidei, dar este.” – Dr. Izabella Wentz
Interesant este că un studiu din 2004 a găsit o asociere între prezența unei tulburări de anxietate sau de dispoziție și prezența anticorpilor peroxidazei tiroidiene (TPO). “Deoarece seleniul poate reduce anticorpii tiroidieni, cred că acesta este motivul pentru care poate ajuta cu anxietatea legată de tiroidă. Mulți dintre clienții mei care vin la mine luând deja medicamente pentru anxietate, au reușit să le elimine complet, sub îndrumarea medicilor lor, după implementarea intervențiilor pe care le-am recomandat.” – Dr. Izabella Wentz
În afară de persoanele cu Hashimoto, alte categorii expuse riscului de deficit de seleniu includ: persoanele care urmează anumite diete, persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten, cei cu IBS sau boala Graves, femeile care sunt însărcinate sau care suferă de tiroidită postpartum și persoanele cu boală oculară tiroidiană.
De ce un astfel de impact atât de mare? Seleniul este vital pentru capacitatea corpului nostru de a converti T4 în T3 și are un efect de echilibrare asupra sănătății tiroidei și a sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol important în gestionarea stresului nostru oxidativ din cadrul tiroidei, printr-o relație complexă cu iodul.
În plus, noi cercetări au arătat că seleniul poate avea beneficii sinergice, atunci când este utilizat împreună cu mio-inozitol.
Cercetările au arătat că aportul optim de seleniu este dificil de obținut doar prin dietă, mai ales dacă sunteți ca cei mulți cu Hashimoto care se confruntă cu probleme intestinale care cauzează o absorbție slabă a nutrienților.
Problemele de absorbție pot fi observate chiar și cu suplimentarea, așa că este important să abordăm această problemă pentru niveluri optime de seleniu.
Legătura dintre seleniu și sănătatea tiroidei
Seleniul este un oligoelement important și un antioxidant necesar pentru sinteza și metabolismul sănătos al hormonilor tiroidieni. S-a descoperit că glanda tiroidă umană are cel mai mare conținut de seleniu per gram de țesut dintre toate organele corpului uman.
Seleniul sprijină conversia hormonului tiroidian inactiv al corpului, tiroxină (T4) în triiodotironină (T3), forma biologic activă de care corpul dumneavoastră are nevoie. Protejează celulele tiroidiene ale corpului de deteriorarea oxidativă în timpul acestui proces.
Dr. Izabella Wentz explică de ce deficiențele de seleniu sunt atât de frecvent observate în Hashimoto, în primul rând.
“Vedem multe deficiențe de nutrienți la persoanele cu Hashimoto. De asemenea, cred că aceste tipuri de probleme nutriționale nu se întâmplă doar în Hashimoto, ci sunt în general aplicabile aproape tuturor în zilele noastre.
Din păcate, prea mulți oameni din Statele Unite consumă o dietă occidentală prea procesată și neprietenoasă a intestinului, ceea ce duce adesea la reacții de sensibilitate la alimente, probleme de digestie, probleme de permeabilitate intestinală și alte provocări de absorbție a nutrienților. Adăugați la asta toxinele din mediul nostru de zi cu zi, stresul și alte efecte din lumea reală… și nu este de mirare că corpurile noastre nu funcționează optim.
Majoritatea clienților mei vin la mine cu una sau mai multe deficiențe ale nutrienților cheie importanți pentru buna funcționare a tiroidei, inclusiv: fier/feritină și B12 (ambele asociate cu anemie), vitamina D, tiamină și magneziu. Seleniul este, de asemenea, în fruntea acestei liste.” – Dr. Izabella Wentz
În teoria bolii autoimune se afirmă că trebuie îndeplinite trei cerințe pentru a avea o boală autoimună, cum ar fi cea a lui Hashimoto: o predispoziție genetică, probleme de permeabilitate intestinală (cum ar fi intestinul permeabil) și unul sau mai mulți factori declanșatori de mediu. Deci, problemele de permeabilitate intestinală sunt inerente unei persoane cu Hashimoto, ceea ce duce la extracția și absorbția proastă a nutrienților.
Când persoanele cu Hashimoto se angajează într-o dietă fără gluten pentru a-și vindeca problemele de permeabilitate intestinală, își pot agrava din neatenție deficitul de seleniu. Deși s-a descoperit că dieta fără gluten îmbunătățește simptomele lui Hashimoto și reduce atacul autoimun asupra tiroidei, este important de reținut că deficiența de seleniu poate fi cauzată sau agravată de dietele fără gluten și cereale, așa cum s-a demonstrat în studiile nutriționale care implică persoane cu boala celiacă.
Astfel, o deficiență de seleniu poate împiedica pe cineva care urmează deja o dietă fără gluten să se simtă mai bine.
“De asemenea, cercetările au arătat că multe simptome ale bolii Hashimoto, cum ar fi propria mea experiență cu acidul stomacal scăzut în timp ce mă confruntam cu refluxul acid și încercam fiecare blocant al acidului cunoscut de omenire, sunt corelate cu deficiențe de nutrienți. Lista simptomelor și cauzelor fundamentale este lungă aici (infecții intestinale, stres, toxine etc.) și atât de multe dintre ele pot afecta absorbția nutrienților!” – Dr. Izabella Wentz
Absorbția și aportul de seleniu sunt afectate de mulți dintre acești factori declanșatori și condiții, ceea ce duce probabil ca deficiența să fie observată atât de des în Hashimoto.
Cum poate deficiența de seleniu să declanșeze Hashimoto
Deficiența de seleniu poate fi un declanșator pentru Hashimoto. De asemenea, este important să înțelegeți rolul iodului în declanșarea bolii, deoarece nivelurile ridicate de iod pot crește riscul de deficiență de seleniu.
Sunt necesare niveluri adecvate atât de iod, cât și de seleniu pentru un metabolism optim al hormonilor tiroidieni. Tiroxina (T4) este produsă de glanda tiroidă în cantități mari, dar este relativ inactivă din punct de vedere biologic.
Prin urmare, triiodotironina (T3), hormonul tiroidian activ biologic, trebuie să fie produsă printr-un proces de conversie hormonală, transformând T4 în T3. Această conversie are loc mai ales în ficat și este procesul pe care îl sprijină iodul.
Seleniul, un antioxidant, este necesar în timpul acestui proces de conversie, rolul său fiind de a neutraliza acumularea toxică de peroxid de hidrogen (H2O2) care rezultă ca produs secundar al conversiei hormonale.
Tiroida conține cea mai mare cantitate de seleniu din organism!!!
Această concentrație mare de seleniu în glanda tiroidă este încorporată în proteine numite selenoproteine. Există multe tipuri diferite de selenoproteine care se concentrează pe diferite funcții legate de susținerea tiroidei și a sistemului imunitar.
Unele tipuri de selenoproteine produc peroxidul de glutation antioxidant, care îndepărtează în mod specific excesul de peroxid de hidrogen produs în timpul procesului de conversie a hormonului tiroidian T4 în T3. Peroxidul de glutation descompune peroxidul de hidrogen în particule de apă. Acest lucru permite îndepărtarea oricăror celule afectate de deteriorarea oxidativă.
Acest proces de îndepărtare este important, deoarece peroxidul de hidrogen este o specie reactivă de oxigen, care provoacă leziuni oxidative și inflamații. Acumularea de specii reactive de oxigen în celule poate provoca deteriorarea ADN-ului sau chiar moartea celulelor.
Funcția seleniului de a neutraliza peroxidul de hidrogen produs în timpul conversiei hormonilor tiroidieni (prin acțiunile glutationului peroxidazei), devine și mai critică atunci când o persoană are niveluri ridicate de iod.
În cazul în care există prea multor iod, se creează o cantitate mai mare de peroxid de hidrogen. Deci, chiar dacă nivelurile de seleniu sunt „normale”, prea mult iod creează o deficiență relativă de seleniu în organism. (adică, există prea mult iod și prea mult peroxid de hidrogen pentru nivelul „normal” de seleniu/glutation peroxidază, deci are loc o acumulare toxică de peroxid de hidrogen.) Și acest lucru se înrăutățește și mai mult dacă o persoană are, de asemenea, deficit de seleniu.
Când peroxidul de hidrogen reactiv este lăsat necontrolat, provoacă leziuni oxidative și inflamație a țesuturilor tiroidiene din jur. Această inflamație determină limfocitele sau globulele albe din sânge (WBC) să convergă pentru curățare.
Pe măsură ce globulele albe din sânge converg, se formează cantități mici de anticorpi pentru a ajuta la marcarea celulelor deteriorate care trebuie curățate. În cazurile de circulații mai mari ale celulelor observate cu daune oxidative în exces (datorită excesului de iod și deficienței de seleniu), sunt produși mai mulți anticorpi și poate fi indusă o schimbare a sistemului imunitar. Schimbarea poate duce la eșecul de a distinge sine de non-sine.
Așa începe autoimunitatea. Astfel, deficiența de seleniu a fost, de asemenea, recunoscută ca un factor de risc pentru Hashimoto. De fapt, deficitul de seleniu a fost asociat în special cu tulburările autoimune în general. Dar s-a dovedit, de asemenea, că suplimentarea cu seleniu oprește această progresie.
Într-un studiu efectuat pe șoareci, tiroidita autoimună a fost indusă de iod, dar dezvoltarea bolii autoimune a fost prevenită atunci când s-a administrat seleniu. Seleniul a redus numărul de anticorpi tiroidieni crescând în același timp numărul de celule T reglatoare (care ajută sistemul imunitar să se recunoască și să prevină infiltrarea leucocitelor în celulele tiroidiene).
După ce apare autoimunitatea, această conversie T4 în T3 poate continua să fie afectată, ceea ce duce la scăderea producției de hormoni tiroidieni. Scăderea producției are ca rezultat stimularea axei hipotalamo-hipofizară, crescând producția de TSH. Aceasta, la rândul său, stimulează selenoproteinele să convertească mai mult T4, iar peroxidul de hidrogen continuă să se acumuleze în loc să fie neutralizat. Mai mult se acumulează în țesutul tiroidian, creând daune suplimentare.
Suplimentele cu seleniu și beneficiile tiroidei
Cercetările sugerează că suplimentarea cu seleniu pentru persoanele cu Hashimoto este asociată cu o reducere a nivelurilor de anticorpi TPO, caracteristici îmbunătățite ale ultrasunetelor tiroidiene și îmbunătățirea calității vieții. De fapt, anticorpii tiroidieni la persoanele cu Hashimoto s-au dovedit a fi reduse cu 40% în trei până la șase luni, cu doze terapeutice de seleniu.
De ce este importantă reducerea anticorpilor tiroidieni, chiar dacă nivelurile de TSH ne spun că nu avem o problemă cu tiroida?
“Am descoperit că anticorpii sunt un sistem de avertizare timpurie pentru Hashimoto, cu niveluri pozitive de anticorpi observate cu ani înainte ca cineva să vadă niveluri anormale pentru TSH-ul lor. Cercetările sugerează că 80 până la 90% dintre persoanele cu Hashimoto vor avea anticorpi TPO sau TG crescuți, sau ambele.” – Dr. Izabella Wentz
O reducere a anticorpilor poate avea ca rezultat oamenii să se simtă mai bine, iar intervenții precum suplimentarea cu nutrienți pot avea rezultate rapide!” – Dr. Izabella Wentz
“Cu ani în urmă, înainte de a fi diagnosticată cu propriile probleme cu tiroida, nu mi-au testat anticorpii, ci doar TSH-ul, care era considerat normal – deși era de 4,5 μUI/mL și acum știu că intervalul optim este de 0,5-2,0 μUI/mL pentru majoritatea femeilor aflate la vârsta fertilă. M-am luptat aproape un deceniu până când în sfârșit am fost testată pentru anticorpi TPO.
Dr. Izabella Wentz despre oboseală – seleniu și anticorpii tiroidieni
La acel moment, anticorpii mei au fost testați în intervalul de 2000 UI/mL. (Notă: intervalul optim este mai mic de 2 UI/mL!) Odată ce am fost diagnosticată și am început să mă concentrez pe abordarea cauzelor mele principale, am reușit să-mi reduc anticorpii și, în sfârșit, am început să mă simt mai bine.” – Dr. Izabella Wentz
Într-un studiu din 2002 condus de Dr. Roland Gärtner, au fost tratați 71 de pacienți cu Hashimoto (care aveau și niveluri ridicate de anticorpi). Jumătate dintre participanți au primit suplimente de seleniu la o doză de 200 mcg pe zi, împreună cu levotiroxină, pentru o perioadă de 90 de zile. Cealaltă jumătate a primit doar levotiroxină și un placebo.
Cei care au luat suplimente de seleniu au prezentat o scădere cu 40% a anticorpilor TPO. Celălalt grup (grupul placebo) a prezentat doar o scădere de 10%. La 24% dintre cei care au luat un supliment de seleniu, nivelurile de anticorpi s-au normalizat complet! Cei care au luat suplimente au raportat, de asemenea, o stare de bine mai bună în comparație cu grupul placebo.
Într-un studiu de urmărire al acelorași cercetători, au fost create patru grupuri din primii 71 de pacienți care au acceptat să participe la primul studiu. Un grup a continuat să ia seleniu, iar concentrațiile lor de TPO au continuat să scadă. Un alt grup care luase suplimente cu seleniu a fost eliminat din acesta, iar anticorpii lor au crescut semnificativ. Un grup care nu luase inițial suplimente a început să ia, iar anticorpii lor au scăzut. Grupul final nu a luat seleniu, a continuat să nu-l ia, iar anticorpii lor au rămas la fel.
Un alt studiu din Grecia a evaluat efectele suplimentării cu seleniu (200 mcg/zi) la pacienții care suferă de tireotoxicoză indusă de amiodarona (AIT). AIT este un efect secundar pentru persoanele care iau medicamentul antiaritmic amiodarona, deoarece medicamentul conține iod. După 6 luni de tratament, a fost observată o reducere de 9,9% a anticorpilor TPO. Ulterior, suplimentarea în grup a fost continuată, ducând la scăderi suplimentare ale anticorpilor; în timp ce în celălalt grup, suplimentarea a fost oprită și a avut loc o creștere a anticorpilor.
Efecte sinergice cu mio-inozitol
În cele mai multe dintre studiile asupra mio-inozitolului și Hashimoto, mio-inozitolul a fost evaluat împreună cu seleniul.
Cercetările au arătat că o combinație de seleniu și mio-inozitol poate avea un efect sinergic care maximizează beneficiul funcției tiroidiene – consumul ambelor împreună poate nu doar să reducă anticorpii tiroidieni, ci poate și să reducă TSH cu o medie de 30 la sută. În unele cazuri, acest lucru poate normaliza nivelurile de TSH (atât pentru niveluri scăzute, cât și pentru niveluri ridicate de TSH), poate reduce riscul de a dezvolta hipotiroidism evident și poate îmbunătăți bunăstarea generală pentru cei care au Hashimoto.
Cercetările de astăzi indică cu tărie beneficiile luării ambelor împreună.
Într-un studiu realizat în 2013, pacienții cu tiroidită autoimună au fost împărțiți în două grupuri, un grup fiind tratat cu 600 mg de mio-inozitol și 83 mcg de seleniu (selenometionină) pe zi timp de 6 luni, iar celălalt fiind tratat doar cu 83 mcg de seleniu. În timp ce ambele grupuri au arătat o scădere a anticorpilor tiroidieni, grupul tratat cu mio-inozitol a experimentat și o reducere cu 31% a nivelurilor de TSH! Grupul cu seleniu nu a prezentat nicio modificare a nivelurilor de TSH.
Grupul care a luat mio-inozitol și seleniu a arătat, de asemenea, o reducere cu 44% a anticorpilor tiroidieni, în timp ce grupul care a luat singur seleniu a arătat o reducere cu 42% a anticorpilor – nu este o diferență mare aici; cu toate acestea, interesant, tiroglobulina a fost redusă cu 48 la sută cu combinația mio-inozitol/seleniu, față de 38 la sută doar cu seleniu singur.
“Unii oameni au intrat de fapt în remisie după ce au început tratamentul cu mio-inozitol, anticorpii tiroidieni fiind testați sub nivelurile asociate cu Hashimoto. Rezultatele nu au fost doar în cifre. S-au observat îmbunătățiri în evaluarea de către oameni a bunăstării lor personale.” – Dr. Izabella Wentz
Myo-Inositol și seleniu pentru scăderea anticorpilor tiroidieni
Suplimentarea cu seleniu și sarcina
Se estimează că până la 10% dintre femeile însărcinate sunt pozitive pentru anticorpi TPO și că aproximativ 8% dintre toate femeile însărcinate dezvoltă tiroidita postpartum. Deci cercetările referitoare la femeile însărcinate cu anticorpi TPO sunt importante, deoarece suplimentarea cu seleniu poate scădea semnificativ procentul celor cu tiroidită postpartum și hipotiroidism.
Într-un studiu care a implicat 2143 de femei însărcinate cu tiroidită autoimună în eutiroidism (acesta este atunci când oamenii au simptome tiroidiene sau anticorpi tiroidieni, dar nivelul TSH-ului este normal), s-a administrat un supliment de seleniu în timpul și după sarcină.
Din grupul inițial, 169 au fost pozitivi pentru anticorpi peroxidază tiroidian (TPO) și au fost împărțiți în două grupuri: 77 de femei însărcinate au primit 200 mcg de selenometionină pe zi și 74 au primit doze placebo.
Grupul care a primit seleniu în timpul sarcinii, precum și după naștere, a arătat o scădere a evoluției tiroiditei autoimune, inclusiv o reducere a nivelurilor de anticorpi TPO. Ei au arătat, de asemenea, o incidență scăzută a disfuncției tiroidiene în perioada postpartum, modele mai bune de ecografie tiroidiană și hipotiroidism permanent scăzut.
Acest lucru sugerează că suplimentarea cu seleniu pentru femeile însărcinate cu anticorpi TPO poate duce la o reducere a anticorpilor și la o scădere a tiroiditei și hipotiroidismului postpartum. Au existat, de asemenea, studii axate pe femeile însărcinate, sugerând că administrarea de seleniu poate avea un rol protector în ceea ce privește pierderea sarcinii.