Radio Simplu

Veste de ultim moment despre buletinele cu cip. Când apar în București și în alte orașe mari

Ca urmare a unei directive europene, inclusiv România demara proiectul de schimbare a cărților de identitate. Așa se face că, începând cu 2 august 2021, Guvernul a emis cărți electronice de identitate. Procesul a fost demarat într-un proiect pilot la Cluj-Napoca. Ministrul de Interne, Lucian Bode spune că proiectul va fi implementat și în Capitală, având în vedere succesul de la Cluj. Autoritățile locale clujene spun că au fost emise peste 5.000 de cărți de identitate electronice în 2021 și 2022. Autoritățile își propun să înlocuiască actualele documente de identitate până în august 2031.

Digitalizarea cărților de identitate, un succes la Cluj
România, ca stat membru UE, a fost nevoită să adopte noua măsură, în conformitate cu regulamentele Parlamentului și Consiliului UE privind securitatea cărților de identitate și a documentelor de ședere ale cetățenilor UE.

Decizia de a demara prima fază a acestui proiect la Cluj nu a mirat pe nimeni. S-a luat în considerare hubul tehnologic de aici și faptul că digitalizarea ocupă o proporție covârșitoare în rașul transilvănean.

De la momentul demarării proiectului, august 2021, și până în prezent, în Cluj au fost emise peste 5.200 de noi cărți de identitate. Încă din prima fază, Ministerul de Interne anunța că se pregătește să implementeze noul sistem la nivel național.

„Transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate”
După succesul clujean, Lucian Bode anunța pregătirile pentru a continua proiectul la nivelul capitalei, ca început al fazei a doua. În același timp, ministrul a mai declarat că procesul de digitalizare deși planificat până în 2031, cel târziu, nu este unul ușor și fără impedimente.

„Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate. Este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate.

Asta se poate face prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a adăugat ministrul, potrivit News.ro.

Lucian Bode dă o veste de ultim moment despre buletinele cu cip
Cu nu mai puțin de 5.280 de noi cărți de identitate, autoritățile au dat undă verde implementării acestuia la nivel național. Conform minstrului Lucian Bode, startul se va da prin implementarea noilor cărți de identitate în București. Mai apoi, urmează să se treacă la nivelul celorlalte teritorii.

„Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emitere cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm că la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom avea implementat, vom începe să implementăm acest proiect.

Continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023. Finanţare avem – 200 de milioane de euro – iar ţinta noastră este între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026”, declară Lucian Bode.