Radio Simplu

Moartea Neagră se răspândește cu repeziciune într-o țară din Asia. Un bărbat a murit de ciumă, după ce a mâncat carne de marmotă

Un bărbat în vârstă de 38 de ani din Mongolia, care a mâncat carne de marmotă, a murit după ce a contractat ciuma bubonică. Este al treilea deces cauzat de această infecție de la începutul anului, scrie agenția Xinhua.

25 de persoane, contacți direcți ai victimei, au fost testate, rezultatele lor fiind negative pentru ciumă, potrivit autorităților sanitare locale.

Alte două persoane au murit în Mongolia din cauza ciumei bubonice. În luna august, un bărbat în vârstă de 42 de ani a decedat după ce a contractat infecția, în vestul provinciei Khovd, iar un adolescent în vârstă de 15 ani a murit în vestul provinciei Govi-Altai, în luna iulie. Un deces a fost înregistrat și în SUA.

17 din cele 21 de provincii din Mongolia sunt acum expuse riscului expunerii la ciumă bubonică, potrivit Centrului Național pentru Boli Transmisibile.

Ciuma bubonică este o afecţiune bacteriană răspândită de purici care trăiesc pe corpul rozătoarelor sălbatice, precum marmotele. Poate ucide o persoană adultă în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Printre simptomele ciumei bubonice se numără febră mare, frisoane, dureri de cap şi greaţă, care apar la o săptămână după expunere.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că urmăreşte cu atenţie cazurile de ciumă bubonică, subliniind că situaţia actuală nu prezintă un risc sporit şi este „bine gestionată”.