Radio Simplu

România ar putea fi lovită de un cutremur mare în 2020: ”Trebuie să ne așteptăm”

Anul 2020 ar putea să ne aducă o ”surpriză” nu tocmai plăcută. Astfel că țara noastră ar putea fi lovită de un cutremur mare. Declarațiile au fost făcute de profesorul Mircea Radulian.

În ultimii ani, România nu s-a confruntat cu seisme foarte mari, astfel că profesorul Mircea Radulian susține că în anul 2020 există posibilitatea să vină un cutremur mare. Zona cu cel mai ridicat risc seismic este chiar Vrancea. În România, una dintre cele mai mari probleme reprezintă clădirile, căci multe dintre acestea sunt foarte vechi și neconsolidate.

„Cutremure au fost mai multe pe glob și respectiv se produc, inclusiv cel din Albania nu reprezintă o activitate neobișnuită. În acest an nu au fost seisme deosebite, au apărut aceste cutremure apropiate, dar pot să zic că există o oarecare intensificare în zona mediteraneenă. Zona Vrancea are regim particular în care nu știm la ce să ne așteptăm în viitor.

Mai sunt și alte zone active în România, însă sunt mai puțin importante ca evenimente și ca mărime, e adevărat că pot apărea și peste 6 în Câmpulung, dar trebuie să ținem cont că pentru Vrancea aceste acalmități se termină la un moment dat și trebuie să ne așteptăm să avem și cutremure mai mari, să fim pregătiți și pentru unul mare”, a declarat Mircea Radulian pentru RTV.

„Alarmare rapidă există și la noi și e valabilă, a fost testată pe activitatea din ultimul timp și poate să îți dea o atenționare dar cu 10-12 secunde înainte de unda seismică mare, nu știu cât de eficientă.

Cealaltă prognoză cu 4 ore de la Ionotera, trebuie testată, pentru că altfel eu sunt destul de sceptic pentru că e foarte greu, aceste anomalii apar în diferite forme, trebuie să ai testare ca prognoze, dar situația clădirilor, în special din București stăm foarte prost, o clădire care nu este bine consolidată sau refăcută e următorul punct unde se vor produce victime și pagube: Cea mai expusă zona e reprezentatată de bazinul Focșani, apoi Câmpia Română și București, Craiova și partea dinspre Iași, sunt cele mai afectate”, a mai spus Radulian.