Radio Simplu

Mituri Despre Sănătatea Sexuală

Sănătatea sexuală este un subiect tabu, adesea înconjurat de concepții greșite și mituri care ne pot afecta viața în moduri pe care nici nu le bănuim

Sănătatea sexuală este un subiect tabu, adesea înconjurat de concepții greșite și mituri care ne pot afecta viața în moduri pe care nici nu le bănuim. De la idei preconcepute despre contracepție până la informații false despre boli cu transmitere sexuală, aceste mituri persistă, adesea datorită lipsei de discuții deschise și informații corecte. 

În acest articol, vom demonta unele dintre cele mai răspândite mituri, oferindu-ți informațiile de care ai nevoie pentru a lua decizii corecte și  informate. Prin urmare, fie că ești bine informat în acest domeniu sau doar curios, pregătește-te să descoperi adevărurile ascunse din spatele miturilor despre sănătatea sexuală, într-o manieră documentată.

„Prezervativele reduc plăcerea”  

Unul dintre cele mai populare și persistente mituri legate de sănătatea sexuală este ideea că utilizarea prezervativelor va reduce plăcerea sexuală. Această concepție greșită poate descuraja utilizarea corectă și constantă a prezervativelor, crescând astfel riscul de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și sarcini nedorite. 

În realitate, prezervativele oferă o metodă eficientă de protecție, fiind în același timp capabile să ofere o experiență sexuală satisfăcătoare.

Demontarea mitului

Studiile (vezi pubmed.ncbi.nlm.nih.gov) arată că diferența de plăcere percepută în timpul actului sexual cu sau fără prezervativ este minimă sau inexistentă pentru majoritatea persoanelor. 

prezervative-educatie-sexuala.jpg

Să nu mai vorbim de faptul că pe piață există o varietate largă de prezervative, incluzând modele ultra-subțiri sau cu lubrifiant, care sunt concepute pentru a maximiza plăcerea și confortul ambilor parteneri.

Beneficiile prezervativelor

 • Protecție împotriva BTS-urilor: prezervativele sunt singura metodă de contracepție care oferă și protecție împotriva majorității infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.
 • Controlul sarcinii: utilizate corect, prezervativele au o rată de eficacitate de aproximativ 98% în prevenirea sarcinilor.
 • Accesibilitate: prezervativele sunt ușor de procurat, nu necesită prescripție medicală și sunt disponibile într-o varietate de mărimi, forme și texturi.
 • Efecte imediate: nu există perioadă de așteptare pentru efectul contraceptiv al prezervativelor, ele oferă protecție imediată.

Utilizarea prezervativelor oferă protecție mărită împotriva BTS-urilor și sarcinilor nedorite, dar poate și îmbunătăți experiența sexuală prin diversitatea opțiunilor disponibile și prin liniștea oferită de protecție. Ignorarea  miturilor și înțelegerea beneficiilor prezervativelor sunt pași importanți către o viață sexuală sănătoasă și responsabilă.

„Contraceptivele sunt 100% sigure” 

Un alt mit comun în domeniul sănătății sexuale este percepția că metodele contraceptive oferă o protecție absolută, adică sunt 100% sigure împotriva sarcinilor nedorite. Această încredere excesivă poate conduce la dezamăgiri și situații neașteptate iar realitatea este că, deși multe metode contraceptive sunt extrem de eficiente când sunt utilizate corect, nici o pilulă nu garantează o siguranță completă.

Eficiența metodelor contraceptive

Eficiența diferitelor metode contraceptive variază și este măsurată prin rata lor de eșec, adică procentul de femei care ar putea rămâne însărcinate în timpul unui an de utilizare a metodei respective. De exemplu:

 • Prezervativele masculine au o rată de eșec de aproximativ 2% cu utilizare perfectă, dar acest procent crește la aproximativ 18% cu utilizare tipică, din cauza utilizării incorecte sau inconsistente.
 • Pilulele contraceptive au o rată de eșec de aproximativ 0.3% cu utilizare perfectă, dar rata de eșec crește la 9% cu utilizare tipică, adesea din cauza uitării de a lua pilula la timp.
 • Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt printre cele mai eficiente, cu o rată de eșec sub 1% atât pentru utilizare perfectă, cât și tipică.

Alegerea metodei contraceptive potrivite este o decizie personală și ar trebui să fie luată în considerare împreună cu un medic. Factori precum stilul de viață, sănătatea generală, numărul de parteneri sexuali și frecvența activității sexuale pot influența eficacitatea metodei alese.

În timp ce contraceptivele moderne oferă o gamă largă de opțiuni pentru controlul sarcinii, este esențial să se înțeleagă că nicio metodă nu este 100% sigură. Educația sexuală corectă și utilizarea responsabilă sunt cheia pentru a maximiza eficacitatea metodelor alese și pentru a asigura o viață sexuală sănătoasă și fără griji și probleme neașteptate.

Mituri despre BTS (Boli cu Transmitere Sexuală)

„BTS-urile sunt întotdeauna insoțite de simptome” 

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre infecțiile cu transmitere sexuală este ideea că, dacă nu există simptome vizibile, atunci nu există nicio infecție. 

Această percepție greșită poate duce la răspândirea neintenționată a BTS-urilor, deoarece indivizii infectați pot fi neconștienți de starea lor și, prin urmare, nu vor lua tratament sau măsuri preventive în interacțiunile lor sexuale.

Realitatea ITS-urilor asimptomatice

Majoritatea BTS-urilor pot fi, de fapt, complet asimptomatice pentru perioade lungi de timp. De exemplu, Chlamydia, una dintre cele mai comune ITS-uri, este cunoscută pentru că adesea nu prezintă simptome atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta poate rămâne nedetectată fără screening regulat, crescând riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi infertilitatea.

Importanța testării regulate

Testarea regulată pentru BTS-uri este importantă, în special pentru persoanele active sexual cu mai mulți parteneri. Multe clinici oferă teste de screening anonime și confidențiale, facilitând diagnosticarea precoce și tratamentul eficient al BTS-urilor.

„Nu poți obține lua BTS-uri dacă ești virgin/ă”  

Un alt mit periculos este ideea că virginitatea sau absența penetrării sexuale exclude posibilitatea transmiterii sau contractării unei BTS. Acest mit ignoră realitatea că multe BTS-uri pot fi transmise prin alte forme de contact intim, cum ar fi sexul oral sau contactul piele pe piele.

Diverse căi de transmitere

 • Virusul HPV (Papilomavirusul uman), care poate cauza veruci genitale și este asociat cu riscul de cancer cervical, poate fi transmis prin contact piele pe piele.
 • Herpesul genital se poate transmite chiar și în absența simptomelor vizibile, prin simplul contact intim cu o zonă infectată.
 • Transmiterea HIV prin sex oral este mai puțin comună decât prin sex vaginal sau anal, dar riscul există, mai ales dacă există răni deschise sau leziuni orale.

Conștientizarea și prevenția

Recunoașterea diversității căilor de transmitere a BTS-urilor pune un mare accent pe importanța educației sexuale cuprinzătoare și a comunicării deschise cu partenerii despre istoricul sexual și sănătatea sexuală. 

Utilizarea metodelor de protecție, cum ar fi prezervativele și digurile dentare, este importantă pentru reducerea riscului de transmitere a BTS-urilor, indiferent de tipul de activitate sexuală practicat.

Jucăriile Erotice și Sănătatea Sexuală

Utilizarea de jucării erotice a devenit din ce în ce mai frecventă, acceptată și deschisă în societatea contemporană. Acestea pot juca un rol important în obținerea plăcerii sexuale, îmbunătățirea relațiilor intime și chiar în educația sexuală. Cu toate acestea, există încă numeroase mituri și concepții greșite legate de utilizarea lor. Haideți să vedem miturile asociate cu aceste dispozitive:

„Jucăriile erotice sunt doar pentru persoanele singure”

jucarii-erotice-educatie-sexuala.jpg

Un mit frecvent este ideea că jucăriile erotice sunt utilizate exclusiv de persoanele singure sau de cei care nu sunt satisfăcuți în relațiile lor. Acest mit ignoră faptul că multe cupluri folosesc jucăriile erotice împreună ca o modalitate de a descoperi noi modalități de a obține plăcere și de a adăuga un plus de varietate vieții lor sexuale.

Utilizarea jucăriilor împreună

 • Integrarea jucăriilor erotice în activitățile sexuale de cuplu poate deschide noi căi de comunicare și poate îmbunătăți tot ce înseamnă intimitatea in cuplu.
 • Experimentarea împreună poate duce la descoperirea unor noi preferințe și plăceri, consolidând foarte mult legătura dintre parteneri.

„Există un stigmat în utilizarea jucăriilor erotice”

Deși utilizarea jucăriilor erotice a devenit mai acceptată, unii oameni încă se confruntă cu un stigmat cultural sau personal când vine vorba de obținerea plăcerii sexuale prin aceste mijloace. Este important să recunoaștem că sexualitatea este o parte normală și sănătoasă a vieții umane și că explorarea acesteia poate fi o experiență pozitivă și împlinitoare.

Depășirea stigmatului

 • Educația și dialogul deschis pot ajuta la demontarea prejudecăților și la crearea unui mediu în care oamenii să se simtă confortabili explorându-și sexualitatea.
 • Magazinele specializate (exemplu: justlove.ro) oferă consultanță și informații despre utilizarea corectă și sigură a jucăriilor erotice, contribuind astfel la depășirea barierei de constrângere sau jenă.

„Jucăriile erotice pot înlocui partenerul”

Alt mit des întâlnit este teama că jucăriile erotice ar putea înlocui activitatea intimă cu partener sau conexiunea cu acesta. Realitatea este că, în timp ce jucăriile pot oferi plăcere, ele nu pot substitui intimitatea emoțională, comunicarea și conexiunea umană pe care o oferă o relație.

Complementaritate, nu substituire

 • Utilizarea jucăriilor erotice poate fi văzută ca un complement la activitatea sexuală cu un partener, nu ca o substituire a acestuia.
 • Ele pot servi ca unelte pentru auto-descoperire și pentru îmbunătățirea vieții sexuale de cuplu, stimulând creativitatea și jocul.

Jucăriile erotice pot juca un rol pozitiv în sănătatea și educația sexuală, oferind oportunități pentru explorarea plăcerii sexuale într-un mod sigur și sănătos. Depășirea miturilor și acceptarea explorării sexuale ca parte a unei vieți echilibrate sunt importante din punctul nostru de vedere pentru o sănătate sexuală îmbunătățită și pentru relații mai fericite și mai împlinite.

Educația sexuală și miturile asociate

„Educația sexuală încurajează activitatea sexuală la adolescenți”  

Un mit foarte persistent și profund înrădăcinat este ideea că educația sexuală în școli stimulează și încurajează adolescenții să înceapă să aibă relații sexuale mai devreme. Această percepție este adesea folosită ca argument împotriva implementării programelor de educație sexuală cuprinzătoare în sistemul de învățământ. Însă, cercetările arată o realitate complet diferită.

Studii și dovezi

Studiile demonstrează că adolescenții care beneficiază de educație sexuală cuprinzătoare și bazată pe dovezi sunt de fapt mai predispuși să amâne inceputul activității sexuale și să folosească metode de contracepție când decid să devină activi sexual. Educația sexuală ajută tinerii să înțeleagă mai bine propriile corpuri, să comunice eficient cu partenerii lor și să ia decizii informate despre sănătatea lor sexuală.

„Educația sexuală este responsabilitatea exclusivă a școlilor” 

În timp ce școlile joacă un rol destul de important în oferirea unei educații sexuale de bază, este bine  să se recunoască și rolul părinților în acest proces educativ. Educația sexuală nu se limitează doar la informații despre biologie și contracepție, ci include și discuții despre valori, relații sănătoase, consimțământ și respect reciproc.

Rolul părinților

Părinții pot oferi un context valoros și o perspectivă personală care completează informațiile primite în școli. Dialogul deschis și onest în familie despre aceste subiecte consolidează încrederea și poate ghida adolescenții către decizii mai sigure și mai responsabile. Încurajarea unor astfel de conversații acasă este crucială pentru o educație sexuală completă și eficientă.

Demontarea miturilor despre educația sexuală este foarte importantă pentru a asigura că tinerii primesc informațiile de care au nevoie pentru a păși cu încredere lumea complexă a relațiilor și sănătății sexuale. Educația sexuală cuprinzătoare, susținută atât de școli cât și de familie, este cheia pentru formarea unor adulți responsabili și informați.

Sănătatea sexuală și relațiile

„Monogamia este naturală pentru oameni”  

Monogamia, practica de a avea un singur partener sexual sau romantic la un moment dat, este adesea prezentată ca norma sau chiar „starea naturală” a relațiilor umane. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra istoriei umane și a diverselor culturi din lume dezvăluie o gamă largă de structuri de relație.

Studiile antropologice arată că societățile umane au practicat o varietate de forme de relații, de la monogamie la poligamie și relații deschise. Conceptul de monogamie ca standard universal este mai degrabă o construcție socială decât o „lege naturală”. În multe culturi, alte forme de relații au fost și continuă să fie acceptate și practicate.

„Relațiile deschise sunt condamnate la eșec” 

Un alt mit frecvent întâlnit este ideea că relațiile non-monogame, cum ar fi relațiile deschise sau poliamoria, sunt inerent instabile sau condamnate la eșec. În realitate, succesul oricărei relații, indiferent de structura sa, depinde de comunicare, încredere și respect reciproc.

Comunicare deschisă: comunicarea sinceră și transparentă este vitală în toate relațiile, dar este deosebit de importantă în relațiile non-monogame, unde gestionarea așteptărilor și stabilirea limitelor sunt importante.

Încredere: încrederea între parteneri este fundamentul pe care se construiește siguranța emoțională și intimitatea.

Respect reciproc: respectarea autonomiei și dorințelor fiecărui partener contribuie la o dinamică sănătoasă și echilibrată a relației.

Analizarea și demontarea acestor mituri ne ajută să înțelegem că sănătatea și fericirea în relații depind mai mult de calitatea comunicării, a încrederii și a respectului reciproc, decât de structura specifică a relației, așadar, acordati-va întotdeauna timpul și energia necesară să le înțelegeți cât mai bine.