Radio Simplu

Corp străin în ochi: cauze, simptome și metode de tratament

Un corp străin în ochi se definește ca fiind orice obiect care pătrunde în această zonă sensibilă, fără a face parte din structura sa naturală. Acesta poate fi o particulă de praf, un fragment de metal, o bucată de lemn, o insectă sau orice alt obiect care nu ar trebuia să fie prezent în ochi. În general, orice obiect care nu este produs sau nu este parte a structurii oculare este considerat un corp străin.

Cauzele corpului străin în ochi

Un corp străin în ochi poate proveni dintr-o serie de surse, fiecare cu propriile riscuri și posibile complicații. Praf, nisip, fragmente de metal sau insecte sunt doar câteva dintre elementele care pot pătrunde în ochi. De exemplu, praf și nisip pot fi aduse de vânt sau pot rezulta din activități cum ar fi măturatul sau lucrul în grădină. Rezervă o consultație optometrică gratuită la Lensa și respectă recomandările specialistului cu privire la îngrijirea oculară.

Anumite activități cresc riscul de a avea un corp străin în ochi, de exemplu:

  • mediul de lucru cu mult praf;
  • utilizarea echipamentelor de tăiere fără protecție adecvată pentru ochi;
  • practicarea sporturilor extreme fără echipament de protecție.

Dacă un corp străin nu este îndepărtat din ochi în timp util, poate cauza disconfort continuu și poate duce la complicații grave. Acestea pot include infecții, leziuni ale corneei sau chiar pierderea vederii [1].

Simptome

Simptomele generale ale prezenței unui corp străin în ochi sunt variate, însă cele mai frecvente includ roșeață, durere, lăcrimare excesivă, iritabilitate a ochiului, senzația de corp străin în ochi și, în unele cazuri, vederea încețoșată [1]. Acestea apar din cauza faptului că ochiul este un organ extrem de sensibil și orice obiect străin care intră în contact cu el poate provoca iritații și disconfort.

Durerea este unul dintre cele mai evidente simptome și apare ca urmare a iritației ochiului cauzate de corpul străin. Aceasta poate varia de la un ușor disconfort la o durere intensă în funcție de dimensiunea și natura corpului străin. Roșeața și lăcrimarea excesivă sunt, de asemenea, răspunsuri normale ale ochiului la iritație și pot persista până când corpul străin este îndepărtat. Senzația de corp străin este adesea descrisă ca o senzație de zgârietură sau de nisip în ochi [1].

Simptomele pot varia în funcție de tipul corpului străin. Un corp străin metalic, de exemplu, poate cauza iritare și durere mai intensă decât o particulă de praf. În plus, pot apărea simptome specifice precum sensibilitatea la lumină sau dificultatea de a ține ochii deschiși. Există și semne de avertizare care necesită îngrijiri medicale imediate. Vederea încețoșată, dificultățile la deschiderea ochiului, durerea intensă sau scurgerile din ochi ar trebui să fie tratate ca urgențe medicale. Dacă apar aceste simptome, mergi imediat la un consult medical [1].

Tratament

Pentru corp străin în ochi, tratamentul se acordă în urma consultului medical. Nu se recomandă încercarea de a scoate obiectul cu mâna sau cu un instrument ascuțit, deoarece aceasta poate duce la deteriorarea ochiului. În prima fază, îți poți spăla ochiul cu apă din abundență [1]-[2]-[3]. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc ori dacă apar și altele noi, este necesar să soliciți cât mai rapid ajutor medical. Tratamentul medical profesionist poate implica:

  • utilizarea unei seringi de irigare sau a unei pensete pentru a îndepărta corpul străin;
  • în unele cazuri, medicul poate prescrie unguente sau picături pentru ochi pentru a ajuta la vindecare și a preveni infecțiile;
  • în funcție de gravitatea situației, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Un aspect important în gestionarea corpurilor străine în ochi este prevenirea. Purtarea de ochelari de protecție atunci când se lucrează în medii cu praf sau cu particule aflate în aer poate reduce semnificativ riscul de a avea un corp străin în ochi. De asemenea, evitarea frecării ochilor poate preveni rănirea suplimentară în cazul în care un corp străin este deja prezent.

Un corp străin în ochi este o problemă comună, dar care poate avea consecințe grave dacă nu este tratată corespunzător. Acordă atenție simptomelor și mergi cât mai curând posibil la un consult medical în cazul în care acestea apar!

Bibliografie:

  1. “Foreign Object in the Eye: Causes, Symptoms, and Prevention.” Healthline, 26 Apr. 2016, www.healthline.com/health/eye-foreign-object-in. Accessed 8 Feb. 2024;
  2. “Foreign Object in the Eye: First Aid.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056645. Accessed 8 Feb. 2024;
  3. “Something Got in My Eye. What Do I Do?” WebMD, www.webmd.com/eye-health/foreign-body-eye-treatment. Accessed 8 Feb. 2024.