Radio Simplu

Erau în vacanță când au descoperit sute de borcane uriașe îngropate, când le-au deschis și au văzut ce era în ele, au sunat poliția imediat: ,,De 2.800 de ani…” Uite ce era în borcanele din pământ:

În sudul Turciei, în orașul Vans, o descoperire remarcabilă a captivat atenția comunității arheologice internaționale. Un grup de peste 50 de specialiști în arheologie a scos la lumină o colecție impresionantă de borcane de ceramică de dimensiuni uriașe, ascunse în adâncul pământului, datând de aproximativ 2.800 de ani. Această descoperire extraordinară sugerează o legătură directă cu Regatul Urartu, o civilizație străveche care a dominat regiunea în jurul mijlocului mileniului al doilea î.Hr.

Regatul Urartu, cunoscut pentru avansata sa inginerie și arhitectură, a lăsat în urmă o moștenire culturală bogată, care continuă să fascineze și să ofere noi perspective asupra vieții antice. Aceste borcane gigantice, descoperite în cursul săpăturilor, au fost interpretate de arheologi ca fiind morminte, servind drept ultime locuri de odihnă pentru rămășițele umane ale locuitorilor de atunci. Această practică funerară unică oferă o fereastră spre obiceiurile și credințele religioase ale acestei civilizații dispărute.

Dr. Erkan Konyar, unul dintre principalii arheologi implicați în proiect, a evidențiat importanța și complexitatea lucrărilor de conservare și restaurare ale sitului. El a subliniat rezistența remarcabilă a structurilor arhitecturale care supraviețuiesc deasupra mormintelor, în ciuda numeroaselor cutremure care au zguduit regiunea de-a lungul mileniilor. Această durabilitate arhitectonică este un testament al măiestriei și cunoștințelor avansate ale Urartienilor în domeniul construcțiilor.

Vans, odinioară capitala acestui regat prosper, a jucat un rol central în istoria și dezvoltarea regiunii până la declinul său în secolul al XVI-lea î.Hr. Descoperirea borcanelor de ceramică reprezintă doar o parte din comorile pe care acest pământ le-a ascuns de-a lungul secolelor, așteptând să fie redescoperite de cercetătorii moderni.

An de an, în fiecare vară, echipa de arheologi își reia activitatea de explorare în această zonă încărcată de istorie, fiecare campanie de săpături dezvăluind noi artefacte și informații care adaugă straturi de înțelegere a trecutului complex al regiunii. Aceste eforturi meticuloase nu doar că aduc la lumină artefacte de neprețuit, dar contribuie și la conservarea și aprecierea patrimoniului cultural al umanității.

Descoperirea borcanelor de ceramică în Vans reprezintă o realizare semnificativă în domeniul arheologiei, oferind o perspectivă rară asupra practicilor funerare și a vieții cotidiene în Regatul Urartu. Prin aceste descoperiri, arheologii nu doar că dezvăluie trecutul îndepărtat, dar ajută la păstrarea și transmiterea cunoștințelor către generațiile viitoare, asigurându-se că aceste vestigii ale umanității nu sunt uitate. În acest mod, fiecare vas de ceramică, fiecare fragment de os, spune o poveste a unei civilizații care a modelat istoria și cultura regiunii, oferind astfel un legământ între trecut și prezent, între strămoșii noștri și noi înșine.