Radio Simplu

Metodă testată! Cum reduci la jumătate cheltuielile cu încălzirea! E mai simplu decât credeai

GALERIE FOTO (2)

Sistemul de incalzire centralizata este aproape de colaps, in toata Romania, iar situatia va deveni si mai rea, odata ce vor fi eliminate subventiile pe care inca le acorda unele municipalitati.

Acest moment este 2021, adica peste doi ani. La acel moment, gigacaloria, acum puternic subventionata, va costa la pretul real al CET-urilor locale. Cel mai bun exemplu: Bucurestiul, cu 60% din populatie inca arondata RADET si unde acum, cu subventie, gigacaloria costa 164 de lei iar in 2021, fara subventie, va costa 410 lei.

Sunt putine sanse ca acest scenariu de “groaza” sa nu devina realitate si toate tin de investitiile pe care RADET si ELCEN ar trebui sa le faca pentru a reduce pierderile din exploatare(schimbare de conducte, modenrizare turbine etc.), care la RADET, spre exemplu, ajung la 70%. Pentru ca este improbabil ca aceste investitii, de sute de milioane de euro, sa fie facute in doar doi ani, este bine sa aveti o varianta alternativa de incalzire, mai ieftina. Cea mai la indemana este debransare a de la centralizat si montarea unei centrale termice murale.lol

Pe gaze, pentru ca pe electricitate este mult prea scump. Costa aproximativ 3.000 de lei centrala, alte 2.000 de lei debransarea si actele, 5.000 de lei montarea tevilor in casa. 10.000 de lei cu totul, dar factura la incalzire poate scadea cu pana la jumatate, pe parcursul unui an, ceea ce face ca amortizarea investitiei sa se faca in maximum doi ani. Ca sa nu mai vorbim de confortul de avea caldura si apa calda atunci cand doresti, pentru cat timp doresti, total diferit fata de sistemul centralizat.