Radio Simplu

Max nu vrea deloc la veterinar

Niciunei vietăţi pe care o avem alături ca animal de companie nu îi place să meargă la veterinar, dovadă şi reacţia acestui papagal alb ca neaua care devine destul de vocal atunci când stăpânul îi dă vestea cea mare.

Din fericire, mulţi dintre papagali pot exprima destul de clar prin gesturi sau cuvinte atât bucuriile cât şi nemulţumirile. Max este unul dintre aceştia şi după cum vedem, nimeni nu îl poate convinge că o vizită de rutină la veterinar este chiar necesară.

În ciuda rugăminţilor stăpânului, papagalul caută cele mai bune ascunzători şi de acolo „vorbeşte” pe înfundate, manifestându-şi indignarea şi încercând să se facă înţeles că îi displace total o astfel de vizită. În final chiar acceptă o confruntare faţă în faţă cu stăpânul lui şi gesticulând nervos din aripi, vrea să-l convingă să renunţe la idee.

„De ce nu înţelegi că nu-mi place defel să merg la veterinar. Acolo miroase a doctorii şi nu a flori proaspete. Şi doar ştii că mi-este frică de injecţii!!” – argumentează dând din cap într-o parte şi în alta papagalul supărat.

Nu ştim care a fost deznodământul acestei dispute aprinse, însă cu siguranţă stăpânul lui Max va avea întotdeauna grijă că papagalul lui să fie sănătos şi să se bucure de viaţă aşa cum merită orice vieţuitoare.

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo (Cacatua Ophthalmica) este o specie de păsări originară din New Britain, Papua Noua Guinee, acolo unde s-a răspândit în întreg ecosistemul. Populaţia existentă a acestui papagal se estimează la aproximativ 10000 de indivizi maturi, ceea ce înseamnă aproape 15000 de indivizi în total.

Ca şi trend în ceea ce priveşte declinul acestei specii, Buchanan a calculat rata de modificare a acestei specii în New Britain, în mare parte datorate intervenţiei umane.

Acesta a descoperit o scădere de aproximativ 35% din totalul populaţiei actuale, în decursul următoarelor trei generaţii. Habitatul natural al acestei specii este în pădurile tropicale aflate la o altitudine de până în 1000 m. Deşi acum se găseşte şi în pădurile degradate sau în grădinile oamenilor, în general aceşti papagali trăiesc în pădurile intacte formate din copaci mari, cu destul loc pentru a-şi face cuibul.

Chiar dacă acest papagal se găseşte peste tot în insulele în care îşi are originile, specia de papagali Blue-Eyed Cockatoo se află într-o situaţie precară din cauza defrişărilor masive ale pădurilor tropicale, precum şi din cauza extinderii suprafeţelor agricole (în special s-au înlcouit pădurile tropicale cu culturi de nuci de cocos şi plantaţii de palmieri).

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo sunt consideraţi unii dintre cei mai prietenoşi papagali cockatoo. Le place să fie ţinuţi în braţe, fiind nişte papagali jucăuşi, uşor de dresat, dar totodată şi nişte papagali care au nevoie de ajutor. Vor cere tot timpul atenţia stăpânilor, iar dacă nu o vor primi, vor dezvolta foarte repede probleme comportamentale.

Pot să fie distructivi şi să îşi smulgă penele dacă sunt plictisiţi. Sunt papagali zgomotoşi, la care le place să strige atât de mult încât majoritatea oamenilor consideră că nu sunt păsări care să poată fi ţinute în casă. Unii dintre ei pot să fie dresaţi să vorbească, chiar dacă majoritatea vor învăţa doar câteva cuvinte sau fraze.

Sunt nişte păsări care mimează foarte bine, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vă surprindă dacă îl veţi auzi imitând alarma ceasului, soneria sau chiar sunetul de pornire al calculatorului. Pentru că sunt mai mici decât majoritatea papagalilor Cockatoo, aceştia nu necesită un spaţiu foarte mare pentru a trăi. Puteţi să ţineţi un papagal blue-eyed cockatoo într-o cuşcă de dimensiuni de aproximativ un metru, dar acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie să zboare.

Sunt papagali care au nevoie de mult timp în afara cuştii pentru a face exerciţii şi pentru a rămâne sănătoşi. Papagalilor Blue-Eyed Cockatoo le place să se joace şi poate cel mai important lucru este că iubesc să fie iubiţi. Acesta este alegerea perfectă pentru cei care caută o pasăre cu personalitatea unui papagal de dimensiuni mari, dar care nu au spaţiu pentru unul.

Acest lucru înseamnă că dacă nu sunteţi pregătiţi pentru a vă aloca cel puţin două ore pe zi pentru a vă juca alături de el, atunci ar fi bine să vă îndreptaţi privirea înspre o altă specie de papagali. Papagalii Blue-Eyed Cockatoo sunt perfecţi pentru persoanele care au mai avut şi înainte păsări. Trebuie să vă gândiţi că a avea un papagal Blue-Eyed Cockatoo înseamnă un angajament pe viaţă, pentru că acest papagal are o speranţă de viaţă de aproximativ 50 de ani. În ceea ce înseamnă reproducerea, se cunosc foarte puţine lucruri. Se ştie că îşi fac cuibul în golurile din copaci.

Cuibul conţine în general două ouă care vor fi incubate atât de femelă cât şi de mascul. Perioada de incubare este de 28 – 30 zile, iar ulterior eclozării, ambii părinţi vor avea grijă de micile păsări până la vârsta de aproximativ 14 – 16 săptămâni.