Radio Simplu

A ieşit să se plimbe prin pădure

Interacţiunea dintre animalele sălbatice şi oamenii care călătoresc în habitatul lor natural este uneori atât de naturală, încât necuvântătoarele nu simt niciun pericol în prezenţa acestora.

Este şi cazul bărbatului din imagini care a reuşit să le câştige încrederea căprioarelor din pădure oferindu-le câteva bucăţi de măr.

Într-o pădure din sudul regiunii Ontario, se pare că cerbii şi căprioarele nu au nicio teamă de oameni şi vin în apropierea lor. Acest bărbat a aşteptat până când cerbul a venit foarte aproape de el după care a început să mănânce un măr aruncându-i şi acestuia câteva bucăţele. Cerbul a venit în grabă să le savureze după care „le-a invitat” şi pe celelalte căprioare împreună cu puii să se apropie tot mai mult.

Căprioarele, ca nişte mame grijulii, sunt destul de precaute la vederea bărbatului şi îşi ţin la distanţă puii, dar nu pentru mult timp. Încet, încet, acestea se apropie de bărbatul care stă liniştit pe un trunchi de lemn şi din când în când le aruncă în iarbă bucăţele din mărul pe care tocmai îl savurează în mijlocul naturii.

Este uimitor cum răbdarea, respectul şi încrederea pe care acest bărbat le-o oferă animalelor sălbatice le face să reacţioneze atât de prietenos.

Căprioara este cea mai mică specie de capre sălbatice din Europa fiind răspândită pe o zonă destul de extinsă adaptându-se la orice mediu, preferând însă zonele cu multă vegetaţie sau cele împădurite ( în România se poate întâlni în zonele subcarpatice, numărul lor fiind unul foarte mare ). Căprioarele nu sunt foarte pretenţioase în privinţa hranei, preferând vegetalele bogate în apă datorită expunerii îndelungate la radiaţiile solare pe parcursul zilei.

Aceste mamifere sunt renumite pentru coloritul blănii lor, însă şi pentru calităţile acesteia. În funcţie de anotimp, blana se schimbă asigurând căprioarei o protecţie mult mai mare; iarna blana este mai groasă şi mai deasă păstrând temperatura interioară mult mai ridicată, pe când avra este mult mai subţire si rară, permiţând temperaturii calde să se elibereze din corp.

Capul căprioarei este unul mic, fiind de aceeaşi culoare precum restul corpului, prezentând adesea pete de culoare albă, remarcându-se uşor în majoritatea locurilor. Căprioarele pot ajunge la o lungime a corpului de peste 150 centimetrii, greutatea variind între 18 şi 29 de kilograme, în funcţie de zona în care trăieşte.

Perioada de împerechere a căprioarelor este în toiul verii, perioada de gestaţie durând 300 de zile, născând maxim doi pui. Aceştia cresc rapid şi sunt înţărcaţi la 2-3 luni, rămânând cu mama lor până la naşterea următoarei generaţii, circa un an. Speranţa medie de viaţă este între 8 şi 16 ani, variaţia datorându-se habitatului în care se află mamiferele.