Radio Simplu

Bărbatul le cântă la fluier animalelor. Unul dintre elefanți dansează pe melodia lui

„Sper că le va plăcea flautul meu”, spune Michael Telapary în timp ce stă în fața mai multor animale uriașe. Elefanții și cămilele își vedeau de viața lor, dar doi elefanți erau mai curioși decât restul necuvântătoarelor.

Acești doi elefanți păreau curioși în legătură cu bărbatul din fața lor care ținea în mână un fluier care seamănă cu un obiect instrumental despre care citim în poveștile de adormit copiii. Se pare că acesta deține un flaut specific nativ americanilor și plănuiește să le cânte animalelor din dotare.

Michael este un muzician olandez care s-a specializat în fluiere nativ americane. A cântat prin toată lumea și a scos albume cu muzica sa frumoasă. Totuși, în timp ce stă în fața acestor animale frumoase, nu putem să nu ne întrebăm dacă măcar vor observa că acesta cântă.

Oare animalele înțeleg muzica? Unii oameni cred asta. Știrile National Georgraphic susțin că unele animale, ca balenele cu cocoașă, pot cânta și chiar pot înțelege muzica într-un mod foarte similar cu modul oamenilor de a face asta.

Biomuzicologii dezbat ideea că suntele acestor animale sunt plăcute, dar sunt compose din același limbaj muzical ca al oamenilor. Dacă animalele pot înțelege sau chiar compune muzică, se pare că pot și să danseze pe ea.

De cele mai multe ori, atunci când auzim muzică, nu ne putem abține să ne mișcăm pe ritmurile ei. Poate că unele animale au aceeași reacție.

Fie că este dovedit științific, sau nu, elefanții din aceste imagini par că reacționează atât de frumos ca și cum sunetele scoase de flautul lui Michael chiar sunt magice. Elefanții se mișcă în față și în spate pe ritmul muzicii.

Poate că există o legătură spirituală între aceste animale și flautul lui Michael, pentru că aceștia îi ascultă muzica și reacționează așa cum o fac și oamenii.

Elefanții sunt deja cunoscuți pentru abilitățile lor de a desena cu trompa, dar se pare că au înclinații și către muzică. Un conservaționaist din Nordul Tailandei, pe nume Richard Lair a încercat să formeze o orghestră de elefanți în care 16 elefanți cântau la instrumeste special dezvoltate, cum ar fi la tobe de oțel și chiar armonice.

Neurologii care au studiat muzica elefanților din orchestră au concluzionat că aceste animale sunt capabile să menține un ritm stabil la tobe – chiar mai stabil decât pot oamenii.
Unii specialiști comtemporani susțin că elefanții sunt unele dintre cele mai inteligente animale din lume.

Cu o greutate de peste cinci kilograme, creierul unui animal are o masă mai mare decât a oricărui alt animal de uscat, și, deși masa unei balenă poate fi de 20 de ori mai mare, creierul acesteia este aproape de două ori mai mare.

Creierul elefanților este similar cu cel uman în termeni de conectivități generale și zone.

Cortexul unui elefant are atâția neuroni câți are și un om, ceea ce sugerează evoluția convergentă. Aceștia manifestă o varietate de comportamente, inclusiv cele asociate cu durerea, abilitățile de învățare, jocurile, altruismul, folosirea uneltelor, compasiunea, momoria, comunicarea.

În cazul acestor elefanți, aceștia au răspuns în cel mai simpatic mod la cântecul lui Michael.