Radio Simplu

Mașina electrică ”blindată” cu panouri solare se încarcă mergând

Mașinile electrice încep să fie foarte populare în diverse colțuri ale lumii, iar investițiile semnificative în aceste mijloace de transport ne aduc pe piață autoturisme din ce în ce mai inovative.

Au trecut de mult timp vremurile în care Tesla Model S de aproximativ 85.000 de dolari era printre singurele opțiuni la care te puteai orienta în momentul în care cochetai cu o mașină electrică.

În ultimii ani, am văzut foarte multe modele în jurul pragului de 30.000 de dolari, inclusiv o versiune de Tesla Model 3 încearcă să ajungă la utilizatori cu acel preț un pic mai accesibil.

Nemții se pare că vor reuși să coboare acea valoare și mai jos.

Un start-up localizat în Munchen lucrează deja de câțiva ani la o mașină electrică ”blindată” cu panouri solare.

Mecanismul respectiv de alimentare va funcționa în tandem cu încărcarea tradițională la priză, dar te-ar putea salva în cazul în care ai rămas fără curent în mijlocul câmpului.

Este important de reținut că încărcarea solară nu este sub nicio formă condiționată de staționare.

Dacă treci cu viteză printr-o zonă însorită, s-ar putea să ajungi la destinație cu mai multă energie electrică în baterii decât atunci când ai plecat.

După cum se poate vedea în clipul de mai sus, prima mașină electrică a celor de la Sono Motors incorporează panouri solare pe toate părțile mașinii, de la capotă la portiere.

În total, vo fi instalate aproximativ 330 de celule solare pe întreaga caroserie. Autoturismul poartă numele de Sion și se lucrează la el din 2016, de când a fost fondată compania din spate.

Ca bonus, pe lângă încărcarea prin panouri solare și la încărcătoarele obișnuite pentru mașini electrice, Sion de la Sono Motors va putea lua curent de la alte mașini electrice din trafic.

Producția primului autovehicul de la Sonos Motors va începe în a doua jumătate a anului viitor și deja au fost înregistrate aproximativ 5000 de comenzi.

Prețul de livrare va fi de aproximativ 18.000 de dolari.

Autonomie

Dupa o zi de vara insorita, statia de incarcare pe baza panourilor solare este capabila sa incarce automobilul de doua ori.

Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimarilor, productia de energie electrica a panourilor va fi in jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din reteaua obisnuita de curent electric.

Functionarea sistemului poate fi monitorizata pe internet si/sau de pe orice smartphone/tableta cu Android.

Fomco Group este compania care a realizat acest gen de alimentare cu energie, masina folosita fiind un Renault Twizy. Modificarea costa 15.000 de euro, iar sistemul poate fi folosit pana la 20 de ani