Radio Simplu

Maimuțe la baie – cel mai simpatic filmuleț

Maimutele sunt dragute si amuzante, dar nu sunt cele mai bune animale de companie.

O maimuta iti poate intoarce casa cu susul in jos, si iti va cere multa ingrijire si atentie.

Vorbeste cu oameni care detin deja una inainte de a o cumpara pe a ta. Citeste in continuare pentru a afla mai multe.

Ce spune legea

Maimultele, fiind animale exotice, nu pot fi detinute chiar de oricine. Legea impune anumite cerinte si restrictii, in functie de rasa de maimuta. Animalele salbatice pot fi detinute doar in baza unor documente emise de catre un organism competent si nu sunt deloc usor de obtinut.

Sigur, anumite rase pot fi si dresate, dar asigura-te ca esti dispusa sa investesti timp, bani si energie pentru asta, inainte de a face o achizitie impulsiva.

Un animal salbatic in captivitate

Maimuta nu poate fi animal de companie, cel putin nu in adevaratul sens al cuvantului. Este ca si cum ai lua ca animal de companie un leu. Nu il vei putea tine in casa, nu te vei putea bucura de prezenta ei asa cum ai face cu un caine sau o pisica. Va trebui sa o inchizi intr-o cusca, dar ce viata ii poti oferi unui animal salbatic in captivitate?

In timp, din cauza captivitatii si ingrijirii inadecvate, animalul stresat si agasat poate deveni agresiv. Oricat de mult iti spui ca vei avea grija de ea ca de un membru al familiei, ca o vei iubi, trebuie sa iei seama de personalitatea foarte dificila a maimutei. A iubi pe cineva inseamna a-i permite sa beneficieze de toate drepturile pe care i le-a lasat viata/natura. Impunerea captivitatii unui animal obisnuit sa fie liber este o incalcare a unui astfel de drept.

Personalitate dificila

Maimutele cer multa atentie, timp si afectiune din partea ta, si pentru ca sunt geloase, nu accepta usor alte persoane in compania ta. Este un pet dificil si egoist, cu nevoi afective si sociale complexe.

Chiar daca sunt crescute de mici in casa, nu se domesticesc total. Musca, zgarie, iar cand se infurie devin foarte agresive, putand pune in pericol omul.

Nu deprind regulile de buna crestere, si nu o vei putea invata sa faca afara sau intr-un loc special. Daca o vei tine in cusca va trebui sa ai grija sa cureti constant dupa ea, altfel se va imbolnavi. Si multe boli ale primatelor se pot transmite la om si invers.

Daca o vei lasa libera in casa isi va baga nasul peste tot, se va agata de perdele si lustre, iti va fura lucrurile personale si uneori si le va insusi.

O maimuta ca animal de companie presupune un angajament pe termen lung – acestea traiesc intre 20 si 40 de ani. Gandeste-te bine inainte de a te decide ca vrei o maimuta ca pet.