Radio Simplu

Locul unde Fecioara Maria face minuni. Oamenii se roagă aici, la Icoana Făcătoare de Minuni, veche de peste 600 de ani

Poate nu este cel mai cunoscut locaș monahal al țării, dar cu siguranță Mănăstirea Bixad deține una dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei române. Este vorba despre Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. În perioda post-decembristă au fost consemnate două minuni, atribuite icoanei Fecioarei Maria de la Bixad. Ambele miracole au fost înfăptuite în prejma sărbătorii Sfintei Maria.

Prima minune s-a întâmplat în 1996. Este vorba despre un credincios din comuna Săbișa, județul Maramureș. Conform starețului mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus, credinciosul era invalid la pat, de peste șapte ani.

„Credinciosul era invalid și a fost adus în ajunul sărbătorii Sfintei Maria și așezat lângă icoana acesteia. Dimineața, după ce a înnoptat în locul în care a fost așezat, spre uluiala a mii de pelerini, omul respectiv s-a ridicat și a început să se plimbe prin curtea mănăstirii. Din câte știu eu mai trăiește și astăzi, bucurându-se de viață ca oricare altul dintre noi”, ne-a mărturisit arhimandritul.

A doua minune atribuită icoanei de la Bixad a fost înfăptuită în prejma aceleași sărbători, în anul 2006. Un credincios din Transcarpatia, Ucraina, a fost diagnosticat, de către medicii clujeni, cu cancer în fază terminală. Prin urmare, așa cum se procedează în astfel de cazuri, pacientul a fost trimis acasă, pentru a muri în patul lui. Soția acestuia nu s-a resemnat și împreună cu cei trei copii ai lor a venit la Bixad, pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni.

„Pelerinii o criticau pe biata femeie pentru că și-a lăsat singur bărbatul acasă. Eu nu am dojenit-o. I-am spus ce rugăciuni să închine Maicii Sfinte, nu pentru vindecare ci măcar pentru liniștea sufletească a muribundului. Femeia a făcut întocmai. După două săptămâni omul s-a vindecat complet, uluindu-i și pe medicii care i-au prezis sfârșitul. Acum, trăiește liniștit, are în jur de 120 de kg și e prezent în Bixad la toate pelerinajele de Sfântă Mărie”, a adăugat starețul Emanuil Rus.

Icoana veche de peste 600 de ani
Icoana Maicii Domnului de la Bixad este veche de mai bine de 600 de ani și a fost donată de împăratul Manuel al II-lea Paleologul (sau Manuel al II-lea al Bizantului) comitelui Balc. În 1359, dupa moartea tatălui său Sas, Balc a fost ales voievod al Moldovei fiind alungat în același an de pe tron de Bogdan I, voievodul răsculat al Maramureșului, care a ocupat Moldova, până atunci dependentă de Ungaria, și întemeiază un stat independent. Pentru a reveni pe tronul Moldovei, Balc îl sprijină pe regele ungur Ludovic I împotriva lui Bogdan I, însă fără succes.

După ce acesta din urmă iese învingător, Balc se retrage în Maramureș. În 1365, Ludovic I ii confera lui Balc si fratelui acestuia Drag, posesiunile lui Bogdan I cu voievodatul Maramuresului si titlul de comite. La sfarsitul veacului al XIV-lea, potrivit unor documente in 1391, frații Balc și Drag înființează Mănăstirea Peri, azi situată pe teritoriul Ucrainei. Mănăstirea inițială a fost distrusă de vreme în 1783 dar pe locul acesteia în 1997 a fost înălțat un alt lăcaș de cult.

Nu se cunoaște anul în care împăratul Manuel al II-lea a donat icoana lui Balc dar documentele atestă faptul că o vreme aceasta a fost așezată în Mănăstirea Peri. Apoi, în urma unui atac al rușilor care au ocupat satele din zonă, icoana a fost mutată în satul Mănăstirea, comuna Giulești, de unde, în 1853 a fost așezată în lăcașul de cult de la Bixad.