Radio Simplu

Improvizațiile acestui chitarist l-au făcut celebru – un artist stradal de excepție

Mariusz Goli este pe cale de a schimba tot ceea ce credeați despre prestațiile la chitară de pe stradă. Oamenii care locuiesc într-un oraș mare, în special cu un sistem de transport subteran, sau cei care au vitat un astfel de oraș, au avut de-a face de multe ori cu astfel de muzicieni.

Trebuie să recunoaștem că unii dintre ei o fac doar pentru a câștiga un bănuț în plus. De cele mai multe ori, atunci când suntem la metrou, tot ce ne dorim este să citim o carte în liniște sau să purtăm o conversație, nu să auzim aceleași melodii cântate de toți oamenii care nu știu să o cânte decât pe aceasta la un anumit instrument.

Totuși, din când în când, mai auzim și câte un artist stradal care este extrem de talentat. Atunci ni se întâmplă chiar să ne oprim și să ascultăm și probabil chiar ne face plăcere să îi oferim câțiva lei. În schimb, chitaristul Mariusz Goli este ca nimeni altul.

Dacă nu am avea parte de miracolul internetului și al Youtube-ului, nu l-am putea asculta de Mariusz Goli decât dacă am avea noroc să-l prindem pe vreo stradă din Polonia în timp ce cântă. Artistul este născut și crescut în Polonia și o străbate în lung și în lat pentru a ajunge la inimile tuturor.

De altfel, Golu cântă în recitaluri ale unor săli imense de concerte, iar atunci când îl veți auzi, veți înțelege de ce. Totuși, chitaristul susține că preferă să cânte mai mult pe stradă. Acesta spune în biografia site-ului ce îi poartă numele:

„Mariusz Goli chitaristul, născut în Poznan, Polonia. Artistul stradal poate fi văzut cântând în Katowice, dar și în alte orașe din Polonia. A cântat la chitară încă de când avea 15 ani, totuși, viitorul său a fost legat de acest intrument acum șapte ani. Acesta este stilul lui de viață.

Concertele de pe stradă îi oferă lui Mariusz cea mai mare satisfacție pentru că adoră contactul direct cu publicul. Muzica lui poate fi auzită și în cluburi, baruri și restaurante. Muzica lui este foarte spontană, iubește să improvizeze. În creațiile sale încearcă să introducă elemente de flamencop, dar și alte genuri de muzică folk.

Încă este în căutarea stilului propriu, încercând să descopere tehnnici noi.”

Cei care au petrecut timp cu Mariusz pentru a filma acest filmuleț, în special fotograful Jukka Male – care, de altfel, a fost vizionat de peste zece milioane de ori și a apărut pe canalul de Youtube al artistului, pot spune că tehnica lui este extraordinară.

Mișcările degetelor lui este atât de rapidă și fără de pată dând un sens complet piesei care, de altfel, este improvizată. Mariusz Goli inventează melodia pe măsură ce cântă. Dacă apreciați muzica originală, stilul chitaristului este cu adevărat special, mai ales că alege un stil de viață simplu.

Dragostea sa pentru muzica stradalăd enotă că adoră să fie în contact cu publicul, fără să accepte regulile impuse de concertele dintr-un numit local, de exemplu. Mariusz Goli este un artist în adevăratul sens al cuvântului.