Radio Simplu

Fiecare țară are propria filosofie despre fericire. Am ales 10 țări pe care le putem urma imediat

Fiecare om are propria părere despre ce înseamnă fericire. Însă puțini știu că inclusiv popoarele au un concept întreg despre cee este și cum poate fi atinsă fericirea. Ți-am pregătit o colecție interesantă și fericită din toată lumea.

Statele civilizate îşi evaluează progresul în funcţie de gradul de mulţumire al cetăţenilor. Nordul Europei pare să fie zona cu cei mai fericiţi oameni din lume, în timp ce România este clasată abia pe locul 90.

S-a efectuat analiza în 150 state, iar pentru a măsura nivelul de satisfacţie, s-au luat în calcul mai mulţi factori precum PIB-ul per cap de locuitor, speranţa de viaţă, gradul de corupţie.

10. Australia

Australia ocupă locul şase în clasamentul celor mai mari ţări din lume, iar metropolele australiene sunt cunoscute pentru bunele condiţii de trai. ţară cu un ridicat grad de dezvoltare, Australia are una dintre cele mai puternice economii din lume.

9. Islanda

Islanda este cel mai mic dintre statele scandinave, populaţia întregii ţări fiind egală cu cea a oraşului Timişoara. Cu toate acestea, este o ţară avută, iar islandezii sunt clasaţi pe locul 18 între cei mai bogaţi cetăţeni ai lumii.

8. Austria

Ţară a cărei economii se bazează puternic şi pe turismul internaţional, Austria nu lipseşte în niciun an din clasamentul statelor cu cel mai ridicat standard de viaţă. Austriecii se bucură un sistem medical renumit în întreaga Europa, iar sectorul agricol este un model pentru toate statele europene.

7. Finlanda

Finlanda a avut o ascensiune economică rapidă, în ultima jumătate de secol. Deşi până în anii ’50, era o ţară cu precădere agrară, în prezent, a ajuns să fie una dintre cele mai bogate naţiuni. Totodată, Finlanda are unul dintre cele mai ridicate standarde de viaţă din lume.

6. Canada

Canada ocupă locul doi în clasamentul celor mai mari ţări din lume. Formată sub forma unei uniuni de colonii britanice (unele transformate din foste colonii franceze), Canada este caracterizată, în primul rând, de diversitate culturală şi etnică.

5. Suedia

La începutul secolului trecut, Suedia era una dintre cele mai sărace ţări din Europa, însă astăzi a ajuns să fie unul dintre cele mai dezvoltate state din lume, cu un standard de viaţă foarte ridicat. Suedia a pus mare accent pe dezvoltarea condiţiilor de creştere economică bazată pe inovare.

4. Olanda

Olanda este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene. Progresulşi inovaţia reprezintă nişte preocupări constante ale autorităţilor olandeze, astfel că statul se mândreşte cu una dintre cele mai puternice economii din Europa, în ciuda dificultăţilor economice ale ultimilor ani.

3. Elveţia

Elveţia se mândreşte cu cea mai competitivă economie la nivel mondial (pentru al patrulea an la rând), primind cele mai bune calificative la capitolel precum inovaţie sau pregătire tehnologică. Datorită sistemului bancar şi a sistemului de impozitare, Elveţia a reuşit să atragă cei mai bogaţi oameni din lume.

2. Norvegia

Norvegia dispune de numeroase bogăţii naturale şi, mai mult, ştie cum să le exploateze corespunzător. Având o economie puternic dezvoltată, Norvegia este unul dintre cele mai bogate state din lume, aflându-se pe locul patru în ceea ce priveşte PIB-ul per cap de locuitor.

1. Danemarca

Danemarca ocupă prima poziţie în clasamentul ţărilor cu cei mai fericiţi locuitori, cu un punctaj de 7,693. Cetăţenii săi se bucură de unul dintre cele mai ridicate PIB-uri din lume, liberatatea de alegere în viaţa de zi cu zi este la un nivel înalt, corupţia este la un grad scăzut, iar sistemul medical bine pus la punct duce la o speranţă de viaţă ridicată.