Radio Simplu

Este OFICIAL! A intrat in vigoare LEGEA asteptata de o multime de romani

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care interzice orice comportament psihologic în școlile din România. Profesorii și învățătorii urmează să fie instruiți în cadrul sesiunilor de perfecționare pe care le urmează.

Bullying-ul va fi interzis în școlile din țara noastră
Legea care interzice bullying-ul a intrat în vigoare vineri, 22 noiembrie, după ce luni, 18 noiembrie, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noua prevedere a fost introdusă în Legea Educației și interzice orice comportament care constă în violență psihologică.

„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, se arată în legea care a intrat în vigoare de azi.

Această nouă prevedere introduce și o mențiune legat de profesori și învățători. Așadar, cadrele didactice vor fi instruite cu privire la violența psihologică în timpul sesiunilor de perfecționare pe care le urmează. Ei vor învăța cum să identifice fenomentul, dar și cum să aplice strategiile potrivite.

Ce înseamnă bullying-ul și cum poate fi identificat
Legea definește termenul de bullying ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, scrie digi24.ro.

Ministerul Educației trebuie să elaboreze în termen de 90 de zile toate normele necesare aplicării acestei prevederi. Legea nu arată care sunt sancțiunile pentru bullying, însă se precizează că profesorii vor fi cei care vor aplica măsurile necesare.