Radio Simplu

Când pică vacanța de iarnă pentru elevi și studenți. Aceștia vor avea trei săptămâni de pauză

Iarna se apropie cu pași repezi și aduce vești bune pentru elevii și studenții din întreaga țară, întrucât vor avea parte de trei săptămâni de pauză, spre deosebire de anii precedenți. Conform structurii anului școlar 2019-2020 anunțate de Ministerul Educației, vacanța este programată în perioada 21 decembrie-11 ianuarie.

Elevii vor avea trei săptămâni libere de Sărbători

Totodată, în situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climatice și de specificul zonei și al școlii, inspectoratele școlare județene pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare.

În ceea ce privește recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență, precum intemperii, epidemii, calamități, aceasta nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare. După ce vor reveni din vacanță de iarnă, elevii își vor începe cursurile din semestrul II, care este cuprins în perioada 13 ianuarie – 13 iunie 2020.

„Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)

vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)

vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific”, se arată în calendarul anului școlar 2019-2020, întocmit și publicat de Ministerul Educației.