Radio Simplu

Elicopter prăbușit în munți. Printre morți, și o mare personalitate!

Un grav accident aerian s-a produs joi dimineață, 2 ianuarie, în Taiwan.

Un elicopter s-a prăbușit într-o zonă muntoasă din apropierea capitalei Taipei, anunță Ministerul Apărării. Printre cele opt persoane decedate, și un înalt oficial militar!

Presa locală, citată de agenția Reuters, scrie că mari bucăți din elicopterul prăbușit s-au descoperit într-o pădure din nord, într-o zonă acoperită de ceață, cu lamelele sfărâmate în bucăți.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Shen Yi-ming, una dintre marile personalități ale țării, a murit în acest accident. Din cele 13 persoane aflate la bord, doar cinci au supraviețuit. „Opt dintre colegii noștri au pierit în acest teribil accident”, a declarat un purtător de cuvânt militar la o conferință de presă.

Elicopterul plecase din Taipei cu misiunea de a vizita soldații din districtul de Nord-Est. Accidentul are loc cu o săptămână înainte ca Taiwanul democratic să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare (11 ianuarie).

Președintele Tsai Ing-wen, care candidează pentru un nou mandat, a anulat toate activitățile de campanie și a cerut autorităților să depună toate eforturile de salvare.

Statele Unite ale Americii, care nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar este cel mai puternic susținător al său pe plan internațional și principalul furnizor de arme, a vândut țării asiatice elicoptere Black Hawk în 2010. Nu se știe, încă, dacă aparatul prăbușit a fost unul dintre cele livrate de americani.

În 2018, un alt elicopter Black Hawk s-a prăbușit pe coasta de Est a Taiwanului, accident în urma căruia toți cei șase membri ai echipajului au murit. La scurt timp după, și un avion de vânătoare F-16 s-a făcut praf, cu pilotul mort în accident.