Condorii sunt unele dintre cele mai impresionante păsări şi aproape că îţi taie respiraţia când le priveşti zborul maiestuos şi anvergura aripilor. Chiar dacă acest condor a petrecut 2 ani în captivitate din motive bine întemeiate, locul lui este cu desăvârşire în mediul natural.
Sayani este numele unui condor andin care în anul 2012 a fost salvat de către Poliţia din Catamarca şi găzduit timp de 2 ani în Grădina Zoologică din Buenos Aires. Conform datelor medicale, în momentul în care a fost adus aici condorul era foarte slăbit şi deshidratat, cel mai probabil din cauza otrăvirii.
În cazul în care otrăvirea nu a atins cote maxime, condorii pot fi capturaţi şi trataţi corespunzător. Toatele procedurile destinate recuperării acestor păsări sunt costisitoare şi se întind pe o perioadă destul de lungă de timp.
Îngrijit de oameni pricepuţi, condorul şi-a revenit complet, iar acum putea fi redat mediului natural unde îi era locul. În Cuesta del Portezuelo, Sierra de Ancasti, Catamarca, s-au adunat o mulţime de localnici, care respectând tradiţia au iniţiat o atmosferă specifică vechilor comunităţi incaşe pentru a-i ura bun venit condorului în habitatul său.
Cu toţii aveau privirile aţintite spre Sayani care stătea pe o stâncă şi nu-şi găsea încă puterea de a-şi lua zborul. A fost nevoie de câteva minute bune pentru ca Sayani să se poată despărţi de cei care i-au salvat viaţa. Acesta îşi întorcea capul spre ei, parcă spunându-le dintr-o privire că viaţa lui le-o datorează în totalitate.
Când momentul emoţionant de despărţire a luat sfârşit, condorul şi-a întins aripile şi şi-a luat zborul spre înălţimi. Aplauzele tuturor au marcat bucuria imensă pe care au simţit-o în momentul în care condorul şi-a recăpătat libertatea.
Condorul pasăre răpitoare din familia (Cathartidae) este numele dat la două specii de vulturi, ambele în genuri diferite, cu capul și cu gâtul golaș, complet muți, care trăiesc în munții Anzi, America de Sud și America de Nord. Ei sunt:
condorul de Anzi (Vultur gryphus);
condorul californian (Gymnogyps californianus).
Fiecare specie aparține de un gen taxonomic monotipic aparte. Aceste date au fost confirmate de separea secvențelor de ADN, realizate de echipa de cercetători sub conducerea lui Hackett, rezultatul acestor cerecetări se poate observa în schema de mai jos:
Condorul are lungimea de 1 – 1,5 m și anvergura aripilor de 2,9 – 3,5 m, potrivit unor date, chiar 4 metri. Adulții cântăresc 10 – 15 kg. Durata medie de viață atinge 50 de ani.
Condorii se împerechează anual. Femelele depun un singur ou în luna iulie, iar perioada de incubație durează de la 54 la 58 de zile, timp în care de ou au grijă ambii părinți.