Compania unui papagal aduce întotdeauna voioşie şi amuzament în viaţa stăpânului său. Nu ai cum să fii supărat atunci când o pasăre atât de drăgălaşă încearcă prin comportamentul său hazliu să îţi aducă mereu zâmbetul pe buze.
Aceleaşi sentimente minunate le simte şi stăpâna papagalului din imagini care se răsfaţă atunci când este servit cu o porţie de legume broccoli.
Chiar dacă momentul mesei este foarte atractiv pentru majoritatea necuvântătoarelor, judecând după reacţia papagalului din imagini ne putem da seama cu uşurinţă că el nu pare deloc satisfăcut de ceea ce stăpâna sa îi oferă.
Ori de câte ori femeia îi aşază în faţă un mic bol ce conţine broccoli, papagalul Eric îl prinde bine în cioc şi foarte hotărât îl aruncă de pe masă. Micuţa pasăre nu pare să se lase convinsă nici de îndemnurile repetate ale stăpânei sale de a mânca această legumă şi continuă să facă ceea ce îl taie capul, ripostând prin sunete acute.
Când nimeni nu mai credea că Eric se va îndupleca şi îi va face pe plac stăpânei sale, lucrurile iau o întorsătură foarte ciudată. După ce apucă bolul de metal cu ciocul el se întinde să îl arunce de pe masă şi apoi brusc se răzgândeşte. Considerând poate că a mers prea departe cu gluma, papagalul începe să rupă în bucăţele mici această legumă plină de vitamine şi poi să o deguste.
Chiar dacă iniţial s-a dovedit a fi foarte încăpăţânat, până la urma papagalul Eric a realizat că sfaturile stăpânei sale nu sunt chiar atât de rele! Adorabil!
Nevoile papagalului:
-apa;
-saruri minerale;
-aminoacizi;
-vitamine;
-glucide;
-lipide, proteine.
Pentru papagali nevoia nutritiva si nevoia energetica sunt esentiale.
Nevoile energetice sunt variabile in functie de temperatura(anotimp), de activitatea naturala (daca specia detinuta este calma, activa), de perioada de reproducere.
Nevoia de substante nutritive – deosebit de importanta pentru crestere.
Nu pierdeti niciodata din vedere ca in hranirea pasarilor trebuie sa evitati:
-o alimentatie prea bogata – supradozare vitaminica;
-o alimentatie prea saraca, mai ales in sezonul de reproducere, in perioada de crestere sau iarna, acestea fiind perioade cand forta vitala depinde de caloriile primite care se cosuma usor si trebuie compensate.
In concluzie, sanatatea pasarilor depinde de o alimentatie completa si echilibrata. Nevoile sunt variate si responsabilitatea noastra este sa le cunoastem.
Apa
Permite actiunea enzimelor si hormonilor. Ei gasesc apa si in alimente: mere, morcovi etc., dar si in cereale.
Saruri minerale
Papagalii au nevoi importante de: calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu, oligoelemente cum ar fi zinc, iod.
Aminoacizi – sunt esentiali pentru crestere, digestie. Vitamine – sunt necesare mai ales la nivelul protectiei organismului si se gasesc in fructe si legume, dar trebuie avut permanent in vedere sa nu se ajunga la hipervitaminizare.
Glucide – au nevoie si de zaharuri(glucoza), solubile si de amidon insolubil. Lipide ( uleiuri, grasimi)- in cantitate mare provoaca scaderea fertilitatii. Sunt esentiale pentru a combate frigul, pentru a sustine perioada de reproducere.
Proteine ( vegetale si animale )- in exces pot produc probleme intestinale. Hrana papagalilor – in concordanta cu nevoile nutitive si energetice. Alimentatia consta din cereale, legume si fructe.
Cerealele
Pasarile absorb elemente nutritive din cereale. Este necesar sa manance toate tipurile de cereale. Este posibil ca pasarile noastre sa nu manance decat cerealele pe care le prefera si se poate crea astfel un dezechilibru in alimentatia lor. Obisnuiti pasarile dumneavoastra sa termine mancarea care li s-a dat, strangeti cojile si nu aduceti noi cereale in cantitate mai mare decat este necesar. Cerealele nu pot insa acoperi toate nevoile nutritive si trebuie insotite si completate de legume si fructe pentru ca alimentatia sa fie variata si echilibrata.
Cerealele trebuie sa fie proaspete si o metoda de a proba este verificand daca germineaza.
Cerealele se pot utilize si in amestecuri – pentru papagalii mici si cei tineri si in perioada de iarna – combat frigul si asigura energia necesara in perioada de reproducere.
Cerealele incoltite – pot fi utilizate pentru hranirea papagalilor.
Legumele si fructele
Papagalii pot fi hraniti cu: mere, pere, curmale (fara samburi), smochine, Kiwi, morcovi, salata, varza.
Mere – contin minerale si vitamine.
Pere – minerale si vitmine.
Curmale – vitaminele A, B si C.
Smochine – vitaminele A si B.
Kiwi – vitamina C.
Morcovi – vitaminele A, B1, B2, C.
Salata – magneziu, vitaminele A, B, C.