Radio Simplu

Două asistente medicale cântă în rezerva unei paciente

Muzica alină întotdeauna suferinţa, dându-ţi speranţa şi curajul că poţi depăşi orice obstacol nedorit din viaţă. O voce caldă şi sensibilă va putea prin farmecul ei să emoţioneze profund chiar şi pe acei pacienţi care aflaţi pe patul de spital trăiesc uneori o dramă nemărginită.

Două asistente medicale reuşesc să aducă o undă de speranţă unei paciente aflate într-o rezervă de spital printr-un moment cu adevărat unic. Una dintre ele îi cântă acestei doamne o melodie sensibilă, care prin mesajul transmis aduce speranţă, dragoste şi încredere în viitor.

Nu e uşor să fii ţintuit pe un pat de spital cu o stare de spirit care de multe ori dezvăluie deznădejde şi neîncredere în ceea ce va fi în viitor, însă dacă ai prilejul să ai alături oameni cu inimă mare şi cu dragoste de tot ceea ce înseamnă viaţă şi emoţie, nimic nu este imposibil.

Chipurile blânde ale celor două asistente cât şi duioşia cu care acestea reuşesc să aducă lacrimi de bucurie în ochii pacientei căreia îi cântă ne oferă un tablou cu o încărcătură emoţională incredibilă.

Fără îndoială că cele două tinere nu sunt la prima lor „reprezentaţie” de acest fel şi cu vocea şi prezenţa lor caldă au oferit speranţă şi altor pacienţi. Darul lor minunat de a alina suferinţa oamenilor prin cântec este cu adevărat înălţător şi merită toată aprecierea noastră!

Cei care avem copii, ne intrebam adesea cum e cel mai bine sa-i indrumam pentru a-i ajuta sa-si aleaga o profesie. Sa tinem seama de ce cere piata muncii la un moment dat? Sa ascultam ce ne sfatuiesc profesorii? Sa apelam la sedinte de consiliere? Si cand alegem o profesie, ce ne ajuta sa facem performanta sau sa obtinem o functie de conducere?

De exemplu, cum alegem si ajungem asistente medicale? Pentru ca practica ne poate invata foarte multe lucruri, mai ales daca discutam cu suficiente persoane care stiu raspunsul deoarece au trecut prin situatia respectiva, am incercat sa aflam o solutie de la cateva asistente medicale, member ale OAMGMAMR – filiala Bucuresti, care au performat in aceasta profesie.

”Am ales din convingere si la sfatul tatalui meu. Eu m-am vazut intotdeauna asistenta. Parcursul a fost un pic mai sinuos. Am participat, la examenul de treapta, la liceul sanitary unde facusem claselea IX-a si a X-a. Apoi, datorita conjuncturii care era la acel moment, am luat examenul de treapta, dar fara loc pentru Bucuresti. M-am resemnat si am mers la alt liceu. Dupa revolutie, am facut scoala postliceala sanitara. Imi pare bine ca am urmat sfatul tatalui meu. Acum, chiar cred ca n-as fi putut face o alta profesie. Aici ai ceva de invatat in fiecare zi: de la colegi, din relationarea cu oamenii, de la tot ceea ce se intampla in sistemul sanitar.”(Daniela Nistor, Asistent Medical Sef, SectiaTerapie Intensiva, IOMC “Alfred Rusescu” – Coordonator Pediatrie si consilier al OAMGMAMR filiala Bucuresti).

”La mine, alegerea profesiei de asistent medical a fost o intamplare. Poate exista, undeva, in subconstient. Dar nu realizasem acest lucru.Ca pregatire, pentru mine matematica si informatica erau pe primul loc. Pentru ca nu am reusit in anul acela in directia in care doream, am dat concurs la scoala postliceala. Am reusit, si asa am ajuns asistenta medicala. Pot sa spun acum ca nu regret alegerea facuta.”(Michaela Radoi, Asistent Medical Generalist, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca)

”Dintotdeauna am stiut ca vreau sa fiu cadru medical, de mica m-am jucat cu papusi si stetoscop, cu seringi. Nu a fost o problema de alegere. Si profesia m-a rasplatit. Am avut in jurul meu oameni care mi-au facilitate drumul, care au facut ca profesia asta sa fie din ce in ce mai frumoasa pentru mine. Am avut si modele. Vreau sa-l amintesc pe Domnul Profesor Candea. Si acum, la varsta de 86 de ani, dumnealui are un respect deosebit fata de asistentele medicale, respect pe care mi l-a insuflat. M-a invatat sa respect echipa cu care lucrez si profesia pe care am imbratisat-o. Cred ca, daca ar fi sa dau timpul inapoi, as allege aceeasi profesie.”(Marilena Bosincianu, Centrul Clinic de Urgenta Boli Cardiovasculare al Armatei, reprezentant OAMGMAMR- filial Bucuresti)

Tot in dialog cu asistentele medicale, membre ale OAMGMAMR filiala Bucuresti care ne-au fost ”ghizi de carieră” am discutat si despre modul în care acestea vad reusita profesionala si cum poti ajunge intr-o functie de conducere.

”Reusita profesionala cu care ma mandresc cel mai tare este zambetul pacientilor mei. In momentul in care ajuti pe cineva sa redevina functional, ti-a ifacut treaba. Practic, asta ne dorim cu toti, sa fim functionali. Chiar daca ne doare, din cand in cand, cate ceva, important este sa fim capabili sa ne facem treaba si sa fim alaturi de ai nostri, si la bine si la rau. Doar asa putem si noi sa-I ajutam pe toti ceilalti, atunci cand au nevoie sau cand simtim noi ca au nevoie. Deci, asta consider eu ca e cea mai importanta reusita a profesiei noastre, a tuturor celor care lucram in domeniul medical: zambetul pacientilor nostri, satisfactia lor.” (Ileana Ciobanu, Asistent Balneo-fizioterapie, Spitalul Elias)

”Vreau sa fac meseria aceasta cel mai bine. Cred ca o fac bine si ma lupt tot timpul sa invat, ca sa fiu un asistent bun.” (Michaela Radoi, Asistent Medical Generalist, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca)

”In cazul functiilor de conducere, competentele manageriale se adauga celor profesionale. Cu cat este mai inalt nivelul ierarhic al postului, cu atat devin mai semnificative competentele manageriale (abilitatile strategice, vederea de ansamblu si orientarea spre viitor). In privinta competentelor profesionale, creste nevoia de cunoastere a cadrului larg al activitatii, al legaturilor dintre aceste activitati, respective nevoia de gandire sistemica.” (Petruta Simionescu, Asistent Medical Sef, Spitalul Gomoiu, consilier municipal al filialei Bucuresti a OAMGMAMR)

”Dupa examenul de grad principal, am fost numita Asistenta Sefa cu delegatie. Cred ca aceata s-a datorat felului meu de a fi, de a ma purta cu oamenii, cu colegii, fiindca sunt constiincioasa și pentru ca-mi place sa fac lucrurile bine. Apoi, postura aceasta mi-a oferit posibilitatea sa fiu chiar foarte apropiata de colegii mei. Ma consider un coleg de la patul bolnavului, intotdeauna incercand sa ajute. Cred ca fiecare zi, in profesia asta, inseamna o reusita.”(Daniela Nistor, Asistent Medical Sef, SectiaTerapieIntensiva,IOMC “Alfred Rusescu” – CoordonatorPediatriesiconsilier al OAMGMAMR filialaBucuresti)

Chiar daca nu am aflat o singura reteta de succes de la interlocutoarele noastre, lucru absolute firesc de altfel, discutia cu acestea ne-a descoperit un secret: reusita in profesia de asistent medical este data de daruire si devotement si de dorinta de a face lucrurile cat mai bine pentru pacient. Un zambet, o sansa la o viata cat mai normal sunt deziderate ale activitatii profesionale ale asistentilor medicali. In plus, pentru a ajunge intr-o functie de conducere, conteaza sa-ti dezvolti competentele profesionale si manageriale, dublandu-le cu o atitudine adecvata, constiinciozitate, demnitate si o buna comunicare.