Cine a spus ca bebelusii nu isi pot sustine punctul de vedere cu argumente destul de solide, nu a cunoscut-o pe aceasta fetita de un an si jumatate, care, desi nu se poate exprima prin cuvinte, are o mimica si niste gesturi cat se poate de convingatoare.
Fetita nu este numai zgomotoasa dar mai si gesticuleaza intr-un mod foarte amuzant.
Micuta din acest filmulet nu poate fi convinsa cu niciun chip sa isi puna pijamalele, apoi sa isi bea lapticul si sa mearga la culcare.
Comunicarea cu copilul este unul dintre aspectele la care foarte multi parinti raman adesea corigenti in disciplinarea si educarea copilului.
Motivul este acela ca nu reusesc sa recunoasca modul in care comunica copilul cand este mic, sa-i identifice nevoile, dar si sa ii raspunda intr-un registru adecvat varstei lui.
Descopera cum trebuie sa vorbesti cu cel mic la fiecare varsta, in functie de dezvoltarea emotionala si de abilitatile de limbaj si vorbire de care dispune in fiecare etapa a copilariei!
Comunicarea cu copilul de 0-2 ani
Daca ai impresia ca nu conteaza prea mult comunicarea cu copilul la varsta de bebelus, te inseli!
Chiar daca nu vorbeste si nici nu are dezvoltate capacitati intelectuale complexe, este important sa comunici cu el inca din primele momente de viata.
Discursul tau trebuie sa fie mai degraba explicativ in fata bebelusului inspaimantat de orice si curios de tot ce se intampla in jurul lui.
Este si perioada in care apare anxietatea de separare, atunci cand esti nevoita sa te intorci la serviciu. Este indicat sa il pregatesti din timp din punct de vedere emotional pentru ca acest moment sa fie suportabil pentru el.
Daca bebelusul se uita lung si ingrijorat dupa tata cand iese din camera, explica-i gestul acestuia si de ce a fost nevoit sa plece pentru moment.
Chiar daca nu intelege tot ce ii spui, vocea ta si tonul cald si prietenos ii vor atenua din anxietate si il vor face sa se simta in siguranta. Explicatiile nu trebuie sa fie lungi si bogate in detalii, pe care oricum nu le intelege, ci scurte si la obiect.
Spune-i tot timpul ca il iubesti si ca este in siguranta, dar si ca vei fi mereu langa el atunci cand are nevoie de tine.
Comunicarea cu copilul la 3-5 ani
Incepand cu varsta prescolara, copilul este capabil sa-si exprime trairile si emotiile in cuvinte.
Este recomandat sa lucrezi cu el la acest aspect si sa-l ajuti sa renunte astfel la accesele de furie sau comportamentele violente prin care-si exprima de obicei furia sau emotiile negative.
Prescolaritatea este si varsta curiozitatii si a intrebarilor nesfarsite.