Marele zid chinezesc este cea mai mare rețea de ziduri construită de om. Nu este deloc surprinzător faptul că această structură, care are o lugime aproximativă de 6.000 de kilometri și trece peste câmpuri, dealuri și deșert, nu este efortul unui singur grup de chinezi.
Când a fost construit Marele zid chinezesc?
Marele zid chinezesc nu a fost construit tot dintr-o dată. În secolele VII și VIII înainte de Hristos, bătăliile au început să fie din ce în ce mai frecvente printre statele Primăvară-Toamnă (o perioadă dintre anii 771 și 476 înainte de Hristos, denumită astfel după Analele de Primăvară și Toamnă, o cronică a statului Lu) și statele dinastiei războinice și pentru a se apăra, au început să construiască ziduri și turnuri în zona granițelor.
Primul zid s-a construit în statul Chu. În timpul dinastiei Qin s-a întregit regatul , unind diferite părți într-un singur imperiu. Pentru a apăra statul de invazia nordicilor, împăratul Qin Shi Huang a unit toate zidurile. În acest mod, Marele Zid a luat naștere.
De atunci, Marele Zid a fost reconstruit, modificat și extins de-a lungul istoriei chineze prin milioane de chinezi care au participat la întreținerea zidului timp de mai mult de 2000 de ani. Scopul primar a fost să protejeze Imperiul Chinez de mongolezi și alți invadatori. Cea mai mare parte a zidului a fost construită ăn timpul Dinastiei Ming (1368-1677) și are aproximativ 6000 de hilometri de lungime.
Civilizația chineză a înflorit prin terenurile fertile ale Asiei de Est, fiind binecuvântați cu multe sisteme de râuri. Nu este deloc surprinzător că aceștia au făcut descoperiri proeminente în tehnologia agricolă.
Toate aceste aspecte au dus la alegerea cetățenilor de a trăi o viață liniștită, guvernată de un stat politic coeziv.
Natura, totuși, nu a fost blândă cu vecinii chinezilor. Zona de Nord și Centrală a Asiei era plină de terenuri aride, așa că locuitorii acestor locuri nu au avut șansa de a se așeza. În schimb, au fost forțați să ducă o viață pastorală. Totuși, chiar și această alegere nu a fost de ajuns, așa că triburile nomade au preferat să atace pământurile prospere ale Chinei.
Prima mențiune a zidului a fost făcută în secolul VII înainte de Hristos în poemele chinezești. Înainte de unificarea Chinei sub dinastia Qin, existau multe state care se luptau pentru putere, iar acestea aveau legi și perspective diferite. Unul dintre ele, statul ducelui Qi a decis să construiască un zid pentru a bloca statul vecin Chu. Celelalte state au urmat exemplul și și-au construit propriile ziduri.
Acestea au devenit primele secțiuni a ceea ce este cunoscut astăzi ca Marele Zid Chinezesc.
Zidul este numit „Wan-Li Qang-Qeng”, ceea ce, în chineză, înseamnă zidul lung de 10.000 de Li (2 Li măsoară aproximativ un kilometru). Împăratul a ordonat ca fiecare secțiune să folosească material local, disponibil în mod organic, față de folosirea unui singur material pentru întreaga structură.
Așadar, în timp ce materialele primordiale erau pietrele și bolovanii folosiți în zonele muntoase ale zidului, s-a folosit și chirpici în zonele de câmpie. S-a reconstuit în mai târziu de Han, Sui, în timpul dinastiei Jin.
După înfrângerea Dinastiei Ming din Bătălia Tumu din 1449, zidul a fost reconstuit. Totuși, cea mai mare parte a zidului pe care îl cunoaștem astăzi a fost constuit în Dinastia Ming.