Radio Simplu

Cutremur de 5,2 grade pe scara Richter. Unde s-a resimțit seismul

Insula Creta din Grecia a fost zguduită de mai multe cutremure cu o magnitudine de până la 5,2 grade pe scara Richter, produse la primele ore ale dimineţii de luni.

Autoritățile locale anunță, la o primă estimare, că nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale.

Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, epicentrele tuturor seismelor au fost localizate în mare.

Cel mai puternic cutremur, de 5,2 grade pe scara Richter, s-a înregistrat la ora locală 07:11 (04:11 GMT), la 47 de kilometri nord-est de Sitia (localitate situată în estul insulei), la o adâncime de 10 kilometri.

Primul seism, cu o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter, a avut loc în aceeaşi zonă la ora locală 03:30 (00:30 GMT). Timp de o oră după aceea, s-au produs mai multe replici cu magnitudini cuprinse între 3,1 şi 4,4 grade pe scara Richter.

Preşedintele organismului de planificare seismică, Efhtyimios Lekkas, a declarat la postul de radio privat Skai că riscul producerii unui cutremur major este mic.

Cel mai puternic cutremur din Grecia, în acest an s-a produs în luna mai și a avut magnitudinea de moment 6,6. Epicentrul a fost în Marea Mediterană, în apele teritoriale ale Greciei, tot în apropiere de insula Creta.

Seismul a avut loc la o adâncime de 17 kilometri și a fost resimțit și în Turcia, Egipt și Libia.

Institutul Național pentru Fizica Pământului din România transmite că seismul a avut o magnitudine de 6,2 și s-a produs la adâncimea de 42 de kilometri.

Seismul a fost urmat de trei replici puternice, una cu magnitudinea de 5,3 și două cu magnitudinea de 4,7.

Presa din Grecia a relatat atunci că încă nu au fost anunțate persoane rănite sau pagube materiale.

Grecia este țara din Europa cea mai expusă la seisme, aici fiind înregistrate jumătate din cutremurele produse pe continent.

Țara este situată într-o zonă cu numeroase falii geologice, unde se produc frecvent cutremure, în special în zona mării, cel mai adesea nefiind înregistrate victime.

Cel mai recent seism letal consemnat în această zonă, cu magnitudinea 6,7, s-a produs în iulie 2017 pe insula Kos, din Marea Egee, provocând moartea a două persoane.