Radio Simplu

S-a mobilizat armata! Este alertă maximă în Germania

Peste 15.000 de soldați din Germania urmează să vină în sprijinul autorităților civile după ce numărul cazurilor de COVID-19 a explodat săptămâna trecută, ajungând la cifrele din aprilie.

Germania va desfăşura până la 15.000 de soldaţi pentru a acorda sprijin autorităţilor civile în lupta împotriva numărului în creştere de cazuri de noul coronavirus, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din luna aprilie, a anunţat luni Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Germania a reuşit să facă faţă pandemiei mai bine decât mulţi dintre vecinii săi şi să menţină bilanţul deceselor scăzut, dar numărul cazurilor noi a sărit la peste 4.000 în ultima săptămână, creşteri importante înregistrându-se în oraşe mari precum Berlin şi Frankfurt. Guvernul a avertizat că situaţia scapă de sub control în contextul în care personalul local însărcinat cu trasarea contacţilor persoanelor infectate prin telefon încep să nu mai facă faţă din cauza numărului tot mai mare de cazuri.

În jur de 1.300 de soldaţi sprijină deja administraţiile civile, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Bundeswehrul s-a declarat gata să detaşeze până la 15.000 de soldaţi dacă este nevoie de ei, a adăugat el. Ministerul Apărării a primit 1.000 de cereri de sprijin de la autorităţile locale.

Record de cazuri în Germania
Germania a raportat joi peste 4.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cu peste 1.200 mai multe decât în urmă cu o zi şi cel mai ridicat bilanţ pe o zi înregistrat începând din data de 11 aprilie, informează dpa şi AFP.

Potrivit statisticii publicate joi de Institutul Robert Koch, în precedentele 24 de ore au fost înregistrate 4.058 de cazuri noi de infectare, faţă de 2.828 miercuri, scrie Agerpres.
Un bilanţ atât de ridicat nu a mai fost consemnat din perioada de vârf a epidemiei (sfârşit de martie – început de aprilie), când în Germania erau raportate peste 6.000 de cazuri zilnice, după care numărul lor a scăzut considerabil. Tendinţa crescătoare a reînceput însă în iulie.

Miercuri, majoritatea celor 16 landuri federale au convenit să interzică cazările în hoteluri şi apartamente turistice pentru persoanele venite din zone cu risc din ţară. Cu o rată de incidenţă de peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori într-o săptămână, pragul stabilit de autorităţi pentru noi restricţii, anumite districte din Berlin, oraşul Bremen şi anumite zone din nord-vest şi de lângă Stuttgart sunt astfel de zone roşii.

La Berlin şi în centrul financiar Frankfurt, unde rata de incidenţă se apropie de 50, s-a anunţat marţi instituirea de restricţii pe timp de noapte şi în privinţa contactelor sociale.