Radio Simplu

Cum arată „dansul celor o mie de mâini” – coregrafie modernă chinezească

GALERIE FOTO (2)

În religia asiatică, numele Guanyin este o prescurtare de la Guanshiyin, care înseamnă cel care percepe sunetele lumii, sau, mai exact, Zeul sau Zeița Milei. Atunci când este vorba despre zeiță, aceasta este comparată des cu Fecioara Maria și este pictată ținând în mână un copil.

Aceasta a fost și direcția în care s-a orientat maestrul coregraf, Zhang Jigang. Zhang este un coregraf aclamat internațional chinez și Locotenent General în Armata Liberală a Poporului Chinez.

A fost directorul Ansamblului Cântecelor și Dansurilor în cadrul Armatei Liberale înainte de promoția sa din 2006, iar acum deține cel mai înalt titlu militar din China care nu implică lupte.

Este singurul coregraf care a primit totlul de Starul Secolului din țara sa și este responsabil pentru mai mult de 300 de producții de scară mare în peste 60 de state. Zhang Jigang s-a născut pe data de 25 decembrie 1958 în orașul antic chinez Yuci, localizat în provincia Shanxi, din Nordul Chinei.

În perioada copilăriei a fost influențat de Zhong Ziwu (dansul Revoluției Culturale).

În anii 1970 și 1980, Zhong Ziwu a oferit o scăpare de la tradiție și a generat inovația și creativitatea, promovând participarea în producțiile culturale și o promovare viguroasă ale principiilor moderne.

Zhang a început să antreneze dansatori cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, lucrând ca un coregraf oficial al Guvernului Chinez. În anii 80, acesta a primit cel mai mare premiu de dans numit Quan Guo Wu Dao Da Sai.

În 1988 s-a înrolat la Aacademia de dans din Beijing unde a absolvit cu o diplomă în coregrafie. Mai târziu, s-a întos la Universitate și a terminat un master în Științe Politice. Perioada din 2000 până în prezent a fost momentul de cunoaștere internațională pentru Zhang Jigang.

În afara faptului că a primit premii în California, Coreea de Nord, Japonia, Maroc, acesta a creat mai multe producții de milioane de dolari care au avut turnee în America, Australia, Italia și Spania.

Acesta locuiește în Beijing alături de soția sa, Zhang Lamei.

Una dintre cele mai de succes producții ale sale este Dansul celor o mie de mâini. Această coregrafie este făcută de 63 de dansatori surzi din Trupa de Artă a Oamenilor cu Dizabilități care a fost înființată în 1987.

Membri acestei echipe sunt fie surzi, orbi sau cu retard mintal, dar sunt muncitori normali, fermieri, studenți sau angajați. Directorul de Artă și ceilalți membri se ocupă de lumini, efectele audio, costume, instrumente și vocal, tot ce ține de domeniile artistice.

Din cauza faptului că nu pot auzi muzica, șase oameni în haine albe îi ajută să se sincronizeze. Dansul descrie legenda care spune că Bodhisattva Guan Yin avea o mie de mâini. Bodhisattva este un fel de Buddha, dar nu poate deveni un Buddha complet pentru că este încă atașată de această lume.

Aceasta spune că dacă mai există o singură lacrimă în această lume, atunci nu poate deveni Buddha.

Imaginile sunt absolut incredibile, mai ales dacă stăm să ne gândim că cei 63 de dansatori sunt surzi. Cum faci atâția oameni să se coordoneze într-o asemenea producție? Cel mai probabil, prin multă muncă și dedicare!