Radio Simplu

Cele mai importante proprietăți ale ceaiului de mușețel care te vor face să te simți mult mai bine

Florile de mușețel sunt, pe cât de mici și de fragile, pe atât de puternice când vine vorba de sănătatea noastră. Mușețelul este una dintre cele mai populare plante în cultura română, fiind folosită în mod tradițional pentru o mulțime de afecțiuni.

Mușețelul are un miros specific, foarte plăcut, cu rol aromoterapeutic de calmare. Poate fi însă periculos pentru anumite persoane cu alergii, din cauza polenului care se pătrează și la florile uscate.

Planta își pătrează proprietățile timp de 2 ani după ce a fost culeasă și uscată, așa că este o idee bună să o procuri proaspătă, să o usuci chiar tu în mod natural și să o depozitezi în bucătărie, ca un remediu mereu la îndemână.

Când te poate ajuta mușețelul?

Ceaiul de mușețel combate insomnia, stresul și oboseala cronică. Dacă ai avut o zi grea, ți-e greu să te relaxezi și să adormi, bea o cană cu ceai de mușețel neîndulcit la o oră după cină. Mirosul său plăcut și substanțele din compoziție te vor calma și induce o stare ușoară de somn.

Este util și când vine vorba despre afecțiuni gastrice, cum sunt balonarea, flatulența, indigestia, spasmele, arsurile gastrice și chiar ulcer. Are un puternic efect calmant și antispastic, însă va acționa mai încet decît un medicament cu aceleași efecte, prin urmare va trebui să bei aproximativ 3 căni pe zi, timp de 2-3 zile.

Proprietățile sale antiinflamatorii fac din ceaiul de mușețel și un bun remediu pentru durerile de intensitate mică sau medie: cefalee, dureri menstruale, dureri musculare sau articulare. Te poate ajuta și atunci când ești răcită, fluidizând secrețiile nazale și calmând inflamația sinusurilor sau căilor respiratorii.

Ceaiul de mușețel poate fi administrat în doze mici și bebelușilor peste 2-3 luni, deoarece calmează colicile și reglează digestia. Se poate dovedi util și în perioada în care se începe diversificarea, pentru a facilita acomodarea celui mic cu alimentele nou incluse în meniu.

În cazul uzului extern, mușețelul este recomandat pentru iritații, eczeme, roșeață și mâncărime. Infuzia poate fi folosită pentru băi sau comprese pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de mușețel pot calma și acneea, arsurile ușoare, pot cicatriza rănile, reduce cearnănele și pungile de sub ochi.

Unii specialiști recomandă ceaiul de mușețel și pentru calmarea hemoroizilor sau iritațiilor din zona genitală, dar și pentru calmarea iritațiilor cauzate de scutece în cazul bebelușilor.

Când este contraindicat ceaiul de mușețel?

Această infuzie nu este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care au alergii la flori și plante precum margaretele, crizantemele și gălbenelele.

Ca în cazul oricărui tratament naturist, discută cu medicul înainte de a începe o cură intensivă cu ceai de mușețel. 2-3 căni pe săptămână nu îți vor cauza niciodată probleme, însă consumul unor doze mari timp îndelungat poate provoca anumite dezechilibre.