Radio Simplu

O rețetă simplă și gustoasă pentru tortul Smetanik. Se va descurca să îl pregătească până și un copil

După cum spune și numele, ingredientul central al acestui tort este smântâna, care se folosește atât la cremă, cât și la prepararea blatului.

Ingrediente blat

• 200 g de smântână
• 2 ouă
• 50 g de unt
• 500 g de făină albă
• 1 pliculeț de praf de copt
• 2 linguri de ulei

Ingrediente cremă

• 1 kg de smântână
• 150-200 g de zahăr

Preparare

Smântâna trebuie să aibă un conținut de grăsime de cel puțin 20%-30% pentru a se bate bine. Ideal ar fi să aveți smântână de la țară sau de la o sursă sigură. Mai întâi preparați blatul. Puneți smântâna într-un bol încăpător.

Adăugați praful de copt și amestecați cu un tel până când acesta se dizolvă. Incorporați ouăle, untul topit și uleiul. Continuați să amestecați până la omogenizare. La final, adăugați făina și amestecați cu o lingură de lemn la început, apoi începeți să frământați cu mâinile, eventual direct pe masă.

Trebuie să obțineți un aluat omogen, moale, care se lipește puțin de mâini. Puneți-l înapoi în bol și acoperiți-l cu un prosop gros. Lăsați-l să stea în repaus jumătate de oră. După cele 30 de minute, scoateți aluatul pe masă și împărțiți-l în 4-5 părți egale.

Modelați fiecare bucată de aluat sub formă rotundă. Tapetați masa cu puțină făină și începeți să întindeți fiecare bucată de aluat sub forma unor foi mai grosuțe, cu ajutorul sucitorului. Așezați fiecare foaie pe dosul unei tăvi și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.

Trebuie să le lăsați pe fiecare circa 8 minute, sau până când se rumenesc ușor. Nu trebuie să fie foarte maro.