Radio Simplu

Cea mai buna veste de până acum! Medicamentul minune tocmai a fost aprobat în Europa

Ultima oră! În sfârșit avem și vești bune în pandemia coronavirus. Cu toate că un vaccin pare să fie încă la mare distanță de a intra în producție, un medicament minune împotriva coronavirus este la un pas de a fi aprobat ca tratament oficial pentru COVID-19. Aprobările au intrat în linie dreaptă.

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a explicat, luni, că antiviralul Remdesivir, produs de compania americană Gilead, ar putea primi în următoarele zile o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă ca tratament împotriva COVID-19, transmite Reuters, citat de Agerpres.

‘S-ar putea ca o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă să fie emisă în zilele următoare’, a spus Guido Rasi cu prilejul unei audieri în Parlamentul European de la Bruxelles.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al Remdesivir, care permite administrarea acestuia înainte de autorizarea sa oficială. Directorul executiv al EMA a mai afirmat că, pe lângă Remdesivir, alte posibile tratamente împotriva COVID-19 ce pot fi disponibile rapid sunt cele bazate pe anticorpi monoclonali, care pot ‘neutraliza’ noul coronavirus SARS-CoV-2.

Când va fi disponibil în România
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la începutul acestei săptămâni că medicamentul Remdesivir ar putea ajunge, după omologare, în aproximativ o lună în România. El a fost întrebat despre testarea acestui medicament în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

”Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a mai spus ministrul.