Radio Simplu

Klaus Iohannis a vorbit cu Ursula von der Leyen! Ce a cerut șeful statului pentru România

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârșitul acestei luni. Este vorba despre Planul de relansare economică a Uniunii Europene și varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Președintele Klaus Iohannis a menționat sprijinul deplin al României în ceea ce privește identificarea celor mai potrivite soluții pentru redobândirea forței economice a Uniunii Europene. Referitor la pachetul de propuneri pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte cu privire la Planul de relansare economică a UE și varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare axată pe unitate, solidaritate și evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că aceste propuneri trebuie să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente.

„Convergența și coeziunea trebuie să rămână principalele obiective la nivel european, astfel încât Uniunea Europeană să iasă mai puternică din această provocare generată de criza COVID-19”, i-a transmis Klaus Iohannis președintelui Comisiei Europene.

În vederea asigurării unui proces eficient de relansare economică, președintele a pledat pentru un buget european puternic, consistent și flexibil. În acest sens, Klaus Iohannis a cerut ca volumul viitorului buget al UE trebuie să țină cont de noile circumstanțe economice în care se află Uniunea.

„Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, care trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiții. Prin urmare, Președintele României s-a pronunțat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici și pentru un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice”, se arată în același comunicat.

În plus, șeful statului s-a pronunțat și pentru asigurarea unei infrastructuri puternice de sănătate la nivelul Uniunii, susținând astfel avansarea de instrumente financiare dedicate pentru soluționarea acestei provocări în cadrul redresării economice viitoare.