Radio Simplu

Ce talent are aceasta chinezoaica

Rong Niu, o chinezoaica de 43 de ani, a uimit juriul si spectatorii de la «America’s Got Talent» cu o acrobatie fantastica pe care cu siguranta nu o mai vazusera pana atunci.

Aceasta a jonglat cu boluri pe un monociclu, reprezentatia ei fiind recompensata cu ropote de aplauze din partea publicului spectator.

Hocheiul pe monociclu este un sport de echipă, ce presupune ca fiecare jucător să se afle, pe terenul de joc, pe un monociclu.

Fiecare dintre cele două echipe este alcătuită din 5 jucători plus rezervele. Nu există un post dedicat portarului, deşi, de obicei, unul dintre jucătorii de câmp adoptă un rol mai defensiv.

În hochei pe monociclu sunt admise şi echipele mixte.

Nu se cunoaşte originea acestui sport, dar prima menţionare a sa este în filmul mut ”Variete”, din 1925.

Autoritatea supremă pentru această disciplină sportivă este Federaţia Internaţională de Monociclism (FIM), cea care stabileşte şi regulile jocului. Cel mai recent set de regulamente a fost adoptat de către FIM în anul 2010.

Suprafaţa de joc măsoară între 35 şi 45 de metri în lungime şi 20-25 de metri în lăţime. Colţurile terenului sunt rotunjite şi acesta este înconjurat de margini înalte, care împiedică ieşirea balonului din joc.

Ca şi în jocul de hochei pe gheaţă şi spre diferenţă de cel de fotbal, porţile sunt amplasate la o anumită distanţă de capătul terenului, mingea putând fi jucată şi în spatele lor.

Crosa folosită este similară sau chiar identică cu cea folosită în varianta pe gheaţă a jocului de hochei. Mingea folosită în hocheiul pe monociclu este cea de tenis. Diametrul roţilor de monociclu este de 61 de centimetri.

Contactul dintre jucători nu este permis.

În prezent, există patru ligi naţionale de hochei pe monociclu. Cel mai puternic campionat este cel din Germania, unde sunt înscrise 53 de echipe.

Elveţia are 20 de echipe oficiale, iar Marea Britanie – zece.

Din 2014, şi australienii pasionaţi de acest sport pot concura în campionat.

Chiar dacă nu suficiente numeric pentru înfiinţarea unui campionat, echipe de hochei pe monociclu există şi în Franţa, Danemarca, Suedia, Republica Coreea şi Singapore.