Radio Simplu

Ce să puneți în găuri atunci când plantați roșiile – vor crește sănătoase și foarte roditoare!

Cultivarea roșiilor poate fi o sarcină dificilă pentru mulți grădinari, deoarece acestea sunt sensibile la boli și dăunători și necesită îngrijire adecvată. Dar, un factor important pentru a obține o recoltă sănătoasă și bogată de roșii este solul în care sunt plantate.

Pentru a pregăti solul pentru plantarea roșiilor, se recomandă îngrășarea acestuia cu humus și săpându-l bine încă din toamnă. În primăvară, se pot urma următorii pași pentru a asigura o plantare sănătoasă și eficientă a roșiilor:

Pregătiți găurile și adăugați câte două mâini de îngrășământ de cretă măcinată în fiecare. Aceasta va ajuta la prevenirea putregaiului apical și va hrăni plantele cu calciu pe tot parcursul sezonului.
Puneți două fire de răsad în fiecare gaură, cu puțină înclinare pe suprafața solului. Introduceți țărușul în mijloc și udați-le.
Adăugați solul în gaură și fixați firele de răsad cu el. Udați-le din nou cu o soluție de fosfat monocalcic, utilizând 10 g la 10 litri de apă. Udarea cu fosfat monocalcic trebuie făcută de două ori: acum și peste 10 zile de la plantare.

Pentru udare, se recomandă utilizarea unui sistem de irigare prin picurare, pentru a preveni supra-udarea și pierderea de apă prin evaporare.
Urmând acești pași simpli, roșiile dvs. vor crește sănătoase și roditoare, oferindu-vă o recoltă bogată și gustoasă.

5 sfaturi de urmat pentru o cultură bogată de roșii Asigură-te că soiul ales poate fi plantat în mediul agricol pe care îl ai la dispoziție

  • Ai grijă atunci când alegi soiul de tomată – există răsaduri de câmp și de seră; ai grijă să nu încurci aceste elemente pentru că planta va avea probleme în a se adapta la condițiile de mediu, ceea ce va cauza o recoltă modestă din cauza
  • Adaptează lumina și căldura pentru rezultate perfecte Există ideea greșită conform căreia dezvoltarea tomatelor (și în special aceea a răsadurilor de roșii românești) necesită o temperatură cât mai crescută. De fapt, temperatura recomandată pentru a obține o cultură bogată de roșii este de 8-10 grade Celsius pe timp de noapte. Ziua, planta ar trebui să beneficieze de lumină timp de 15-16 ore.
  • O temperatură prea scăzută poate usca planta, în timp ce o temperatură prea ridicată o poate arde. Dacă roșiile cresc în solarii ai grijă ca stropii de apă care se formează pe folia superioară să nu cadă direct pe plantă – folosește plase speciale pentru a-ți proteja răsadurile.
  • Udă plantele conform cu recomandările soiului Atunci când achiziționezi răsaduri de roșii vei primi toate detaliile și caracteristicile soiului pe care l-ai ales. Respectă aceste indicații și fii atent la cantitatea de apă pe care o utilizezi pentru irigarea corectă: de regulă culturile de tomate trebuie irigate o dată la 7-10 zile, din abundență. Ai grijă să nu uzi frunzele pentru a evita pătarea acestora sau apariția manei.
  • Copilește lăstarii sălbatici Pentru o recoltă bogată de roșii este important să copilești lăstarii sălbatici (ruperea acestora este recomandată atunci când au o dimensiune de aproximativ 3, 4 cm). În acest fel planta de tomată se dezvoltă sănătos și nu se sălbăticește – are o productivitate crescută și gogonelele se coc într-un timp mai scurt, fără a fi dăunată roșia matură. Ai grijă de tupina tomatei
  • Pentru o bună dezvoltare a plantei de tomată este recomandată utilizarea unui sistem de prindere pe sfoară – tulpina se răsucește de-a lungul sforii pentru a se evita ruperea ei. În același timp se recomandă ruperea vârfurilor plantelor – nu ne dorim ca acestea să ajungă pletoase, ne dorim ca producția să fie una rentabilă și sănătoasă.
  • Alături de aceste sfaturi practice care se pot aplica ușor de către orice gospodar, fie că face agricultură din pasiune sau pentru a comercializa produse, sunt recomandate și alte măsuri care pot asigura o cultură bogată de roșii: Folosește îngrășământ natural înainte de a planta roșiile, însă evită excesele – solul se poate arde. Alege răsadurile care nu sunt înflorite – acestea sunt deja mature și vor avea nevoie de mai multă apă și atenție (nu au o rețea de rădăcini formată pentru a susține greutatea răsadului și cel mai probabil se vor rupe). Îngrijește răsadurile de roșii – aplică măsuri profilactice specifice fiecărei etape de dezvoltare a tomatelor.
  • Evită aplicarea de îngrășământ în cursul dezvoltării plantei și, dacă dorești roșii cu adevărat naturale, nu aplica substanțe care grăbesc creșterea plantei sau procesul de coacere a gogonelelor. După cum poți vedea, creșterea tomatelor nu presupune neapărat un proces complicat și costisitor. Indiferent de nivelul la care vrei să aduci cultura ta de roșii sunt mereu soluții prin care poți învăța cum să eficientizezi acest proces agricol.