Radio Simplu

Cartofi cu șuncă și ceapă la cuptor – un fel principal ideal pentru orice ocazie

Din ce în ce mai multe gospodine aleg să pregătească bucate aparent simple, dar de fapt absolut savuroase, inclusiv de sărbători.

Dar le poți face inclusiv pentru o cină în familie, fără ocazie. Toți cei care vor avea ocazia să guste din acele feluri de mâncare vor rămâne plăcut surprinși de rezultatul final.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă special în care vedetele vor fi banalii cartofi. În plus vei mai avea nevoie de alte ingrediente.

Prin urmare pregătește 250 de grame de șuncă afumată și fiartă, de 1 kilogram și 200 de grame de cartofi, de 4 ouă, de 300 de mililitri de smântână, de 1 – 2 linguri cu ulei, de 50 de grame de unt, de 50 de grame de pesmet, de 100 de grame de cașcaval, o ceapă, piper și sare.

Taie șunca sau toac-o foarte mărunt. Curăță și spală cartofii și după aceea fierbe-I în apa în care va fi nevoie să pui și puțină sare.

După ce au fiert taie-i în felii rotunde. Într-un vas destul de încăpător, amestecă gălbenușurile cu smântâna, adaugă după gust sare și piper și după aceea amestecă ingredientele.

Călește șunca în puțin ulei. Pune jumătate din rondelele de cartofi într-un vas care poate fi introdus în cuptorul încins dar înainte de asta unge vasul cu puțin unt și cu puțin pesmet.

Peste cartofi distribuie șunca uniform, peste ea pune restul de cartofi, iar peste ei toarnă amestecul cu ou și cu smântână.

Ultimul strat va trebui să fie cel din cașcavalul ras. Dacă vrei poți stropești și cu puțin unt topit ca să obții un gust și mai intens.

După ce ai terminat să aranjezi toate straturile dă vasul la cuptor la o temperature potrivită și ține-l până atunci când se vor rumeni cartofii.

În cazul în care îți plac foarte mult cartofii, dar nu ai prea multe ingrediente și nici foarte mult timp la dispoziție, poți să gătești niște cartofi la cuptor în pungă.

Vei avea nevoie de o pungă magică, de 1 kilogram de cartofi, 2 linguri cu ulei, 2 cuburi de unt, 3 căței de usturoi, sare, piper după gust, o legătură cu mărar proaspăt, rozmarin.

Încinge cuptorul la temperatura de 180 de grade. Spală și toacă mărarul cât mai mărunt.

Ia un bol și amestecă în acesta mărarul verde cu uleiul, cu untul, cu rozmarinul după gust, cu usturoiul curățat și spălat și zdrobit, cu sarea și cu piperul.

Amestecă foarte bine ingredientele între ele până când vei obține o pasta foarte omogenă. Spală cartofii, curăță-i și amestecă-i cu mixul făcut din ulei și mărar.

Frământă bine cartofii, cu mâna, fără să folosești vreun instrument. Ia o pungă magică, pune în ea atât cartofii cât și amestecul în care i-ai frământat.

Leag-o după aceea foarte bine la gură și pune-o într-o tavă pe care va trebui să o dai în curptor.

Ține cartofii la foc mediu pentru aproximativ jumătate de oră. După aceea sparge atent punga și mai ține-o în cuptor încă 3 minute.

Poți să mănânci acești cartofi simpli, sau îi poți servești alături de preparate din carne.