Daca nu o singura data ati gatit retetele bunicii, atunci sigur va va placea acest aperitiv exceptional de gustos! Cu aceasta tarta pe baza de cartofi puteti sa multumiti intreaga familie.
Poate fi servita ca aperitiv, garnitura sau fel principal!
Ingrediente pentru 4 portii: 6 cartofi medii; 100 g cascaval; 2 oua; 2 catei de usturoi; 3-4 linguri de maioneza; 1 lingura verdeata uscata; sare, piper.
Mod de preparare: Dati cascavalul prin razatoare mica. Amestecati 50 g cascaval cu oul si cu mararul uscat- acesta este un amestec pentru stratul de la suprafata (pentru crusta rumena).
Pisati usturoiul. Al doilea ou si 50 g cascaval amestecati-le cu usturoiul si maioneza. Aceasta compozitie este baza copturii.
Dati cartofii prin razatoare mare si amestecatii cu compozitia de baza. Sarati si piperati. Aranjati in forma de copt compozitia.
Deasupra puneti masa cu cascaval, marar si ou. Nivelati-o. Coaceti in cuptorul preancalzit la 180 grade Celsius, timp de 40 minute.
Cand se formeaza o crusta rumena, scoateti tarta din cuptor. Lasati-o sa se raceasca si presarati-o cu verdeata tocata proaspata.
Serviti tarta cu smantana, ketchup sau orice sos.
Umplutura puteti sa o faceti si cu ciuperci, bacon sau carne de pui. Si totusi simpla combinatie dintre cartof si cascaval confera tartei un gust deosebit.
Exista diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi prajiti sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste.
Fiecare tara a dezvoltat retete specifice, cum ar fi: peste pane cu cartofi prajiti sau Fish & Chips, mancarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord sau omleta cu cartofi in Spania.
Aligot este un preparat specific Franţei, din regiunea L’Aubrac din Franţa, iar ingredientele sale principale sunt cartofii şi o brânză specială, Tomme de Laguiole sau Tomme d’Auvergne, acestora adăugându-li-se usturoi, smântână şi unt.
Cartofii sunt consumaţi cu sos tzatziki in Grecia,
În bucătăria Bulgariei, unul dintre ingredientele principale este cartoful. Astfel, patatnik este un preparat tipic regiunii din Munţii Rodopi, dar care este consumat şi în alte părţi ale Bulgariei.
Este asemănător unei plăcinte şi conţine în principal cartofi raşi, ceapă, mentă, uneori brânză şi carne.
Beneficiile cartofului:
Cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb.
Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un milliard de oameni.
Sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asupra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic.
Fierul, fosforul, calciul, magneziul şi zincul din cartofi contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase.
Fibrele, potasiul, vitamina C şi vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susţin sănătatea inimii.
Cartoful este o sursă excelentă de carbohidraţi, prezenţi sub formă de amidon.
Este eficient în tratarea arsurilor, degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulceraţiilor şi edemelor pleoapelor.
Împachetările cu cartofi acţionează asupra durerilor musculare şi articulare.