Radio Simplu

Care este pluralul cuvântului lapte, de fapt. Mulți români habar nu au

Deși în forma sa literară, așa cum știm cu toții, cuvântul lapte nu are plural, există însă câteva curiozități în limba română cu privire la acesta. Iată în ce context se poate spune „lăpturi” la plural – formă de care puțină lume a azuit.

Care este pluralul cuvântului lapte, de fapt
Limba Română este plină de curiozități și așa-zise „capcane”. Printre cele mai frecvente greșeli se numără cele legate de forma de plural a unor cuvinte, care creează adesea controverse.Unul dintre cuvintele asupra căruia merită astăzi să ne aplecăm este „lapte”. Probabil o să spui: „Bine, dar știm cu toții că lapte nu are plural.”. Și ai perfectă dreptate. Substantivul lapte este un defectiv de plural, atunci când se referă la alimentul propriu-zis.

Dar există situații în care se poate spune „lăpturi” la plural.

Pitrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, definiția laptelui este „Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului şi a puiului de animal).”De asemenea, laptele mai poate avea înțelesul de „suc care se găsește în unele plante sau fructe ori se prepară din acestea și este asemănător la aspect cu laptele.”

Potrivit DOOM3, substantivul lapte, atunci când se referă la „mulsoare”, poate avea forma de plural „lapți/ lăpturi”. Trebuie însă precizat că aceste două forme de plural reprezintă forma populare, arhaice, ele nefiind considerare literare sau utilizabile în exprimarea îngrijită.

Înteresant de menționat este și faptul că sensul actual al cuvântului „lapți”, cel considerat literar, nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă lapte.

Potrivit DEX, cuvântul „lapți” este definit ca „glande sexuale masculine la pești, cu aspect de masă gelatinoasă alb-lăptoasă.”

Alte cuvinte a căror formă de plural dau mari bătăi de cap
În ultimii ani, lingviștii au fost nevoiți să devină mai permisivi cu anunite forme greșite de plural, întrucât utilizarea acestora a devenit extrem de frecventă în limba română. Totuși, există câteva greșeli flagrante care nu pot fi trecute cu vederea.

Profesorul de limba română Bogdan Cristea a realizat un top al celor mai utilizate forme greşite de plural întâlnite nu doar în rândul elevilor. Iată care sunt formele corecte, dar și greșite de plural ale următoarelor cuvinte:

Aragaz – la plural spunem aragazuri şi nu aragaze, aşa cum întâlnim frecvent.

Monedă – la plural monede, nu monezi

Chibrit – la plural chibrituri, nu chibrite

Furtună – la plural furtuni, nu furtune

Barem– la plural bareme, nu baremuri

Remarcă- la plural remarci, nu remarce

Albuş – la plural albuşuri, nu albuşe

Drajeu– la plural drajeuri, nu drajee

Pârâu- la plural pâraie, nu pârâuri

Mormânt- la plural morminte, nu mormânturi

Colonel – la plural colonei, nu coloneli