Radio Simplu

„Pască” nu are plural. Ce facem când vrem să cerem mai multe bucăţi

„Pască” nu are plural – În perioada Sărbătorilor Pascale, când ne facem cumpărăturile, mulţi întâmpină probleme când cumpără pască şi vor să ceară mai multe bucăţi.

Ana Iorga ne-a explicat, joi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3, care este pluralul acestui substantiv.

„O pască, două…?”. Scria cineva pe Facebook zilele trecute că voia să cumpere două. Şi a zis „Daţi-mi, vă rog, o pască!”, a stat puţin şi apoi a zis: „Ah, mai daţi-mi una”.

DEX şi DOOM nu dau formă de plural pentru „pască”

Să vedem ce ne spun dictionarele. Din DEX aflăm sensul şi etimologia: pasca este mai întâi cozonacul tradiţional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creştinii ortodocşi.

Mai este şi anafura pe care preotul o împarte credincioşilor în ziua de Paști. I se mai spune si paşti. Sensul al doilea: Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. DEX nu ne oferă nicio formă de plural, spune Ana Iorga.

Ca origine, pasca este un termen latinesc, cel puţin asta precizează Dicţionarul explicativ al limbii române.

În Dicţionarul Ortografic, adică DOOM, nu avem o formă de plural, ci doar una de singular la g-d: pascăi. Deci: gustul pascăi. Nici urmă de plural. Deci nu avem formă de plural.

Ce facem când vrem să cumpărăm mai mult de o pască

Aşadar, nu putem spune „Daţi-mi două păşti”. Aşa că liber la idei:

1. „Bună ziua, aveţi pască? Da. Daţi-mi două”.

2. Sau cumpărăm o pască şi ne întoarcem şi mai cerem încă una

3. Putem să formăm pluralul cu diminutiv: păscuţe.