Radio Simplu

Cand o mama incearca sa doarma

Mama încearcă să doarmă… însă copilul are un alt „plan” ce a făcut milioane de oameni să râdă cu poftă

Una dintre metodele pe care mămicile le aplică atunci când vor să-şi adoarmă bebeluşii este să le ofere un exemplu edificator… se prefac că dorm. Însă cum bebeluşii sunt isteţi încă de mici, ei se prind repede ca totul este o glumă şi încearcă să atragă atenţia mamelor în cele mai inedite moduri.

O mamă din Texas, SUA, a dorit să surprindă pe camera video năstruşniciile fiicei ei care nu poate fi convinsă să mai doarmă puţin nici chiar dacă mama ei îi oferă imaginea perfectă. Micuţa se tot învârte în pat în jurul mamei, explorând cu mânuţele ei mici chipul acesteia.

În fiecare dimineaţă după ce îşi ia porţia de hrană, fetiţa din aceste imagini ar trebui să mai doarmă puţin împreună cu mama ei. Însă micuţa nici nu vrea să audă de aşa ceva şi face tot posibilul să nu-şi lase mama să doarmă.

Filmuleţul ne oferă o notă de drăgălăşenie şi amuzament iar titlul lui exprimă cu fidelitate mesajul imaginilor prezentate. Orice bebeluş aflat într-un spaţiu generos va reacţiona la fel ca această micuţă care îşi mângâie mama, o alintă cum ştie mai bine sau îşi foloseşte degeţelele pentru a-i atinge ochii, gura sau nasul. Cât este de adorabilă!

Cate ore de somn ii sunt necesare mamei pentru o functionare optima a organismului si a familiei? Ce spun doctorii, studiile si mamicile?

Inca din timpul sarcinii, mamica in devenire nu doarme suficient. Motivele unei femei gravide tin in mare parte de schimbarile fiziologice si psihologice, care devin mai pronuntate odata cu evolutia sarcinii. Motivele unei proaspete mamici nici nu au de ce sa fie discutate: dupa nastere, mama este la mana copilului si mila Domnului, dupa cum spune o vorba.

Chiar si la varsta prescolara, pana la 14% dintre copii inca isi trezesc parintii in timpul noptii, cu diverse plangeri.

Dar ce se intampla cu o femeie care sufera de oboseala cronica, singurul motiv pe care il poate invoca fiind acela ca „este mama”? Dincolo de imprejurarile dificile si de situatiile extreme (doua-trei joburi, situatie precara, partenerul bolnav etc.), care sunt motivele psihologice pentru care o mamica nu doarme suficient?

„Dupa ce adorm copiii, am in sfarsit timp de mine. Toata ziua am alergat si am raspuns la solicitari.

Eu sunt si genul de om mai inclinat spre interior, am nevoie sa stau cu mine putin, sa ma adun, sa reflectez. Or, de trei ani, de cand l-am nascut pe primul, nu mai pot face asta la discretie. Al doilea a venit dupa numai un an. Sunt cea mai mare bucurie a vietii mele si nu regret nimic, insa tanjesc dupa timpul meu.

Iar noaptea, dupa ce ii adorm (baietelul cel mare abia acum un an a inceput sa doarma neintrerupt, iar Praslea vad ca mai putine probleme ridica la capitolul „somn”, este mai putin mofturos), apuc si eu sa ma asez pe marginea patului sau in fotoliu, cu o carte sau cu o foaie de hartie, sa imi adun gandurile. Sa scriu cum ma simt. Cand eram mica, obisnuiam sa tin un jurnal.

Acum imi este dor si de asta, caci mi se pare uneori ca uit de mine. Sotul meu imi lasa spatiu cand vede ca fac asta, cred ca sunt foarte norocoasa. Ma mai intreaba ce poate face el in timpul asta, se duce sa se mai uite la copii sau isi trage alaturi laptopul si lucreaza ceva. Nu imi permit sa stau mult, oricum, cel mult o ora, iar asta este un lux. Dar am nevoie de el mai mult decat de somn”, povesteste Marina, 29 de ani.

„Cum sa dorm cand se lasa noaptea? Ma culc incolo, pe la 1, 2, 3 noaptea. Copiii se linistesc, isi vad de ale lor, de teme (cel mare), de somn, iar eu ma ocup de lucruri care nu necesita prezenta mea langa ei.

Adica fac mancare, calc, le pregatesc pachetul pentru a doua zi (caci nu mananca de la scoala si nici nu ne permitem sa le comandam mancare in fiecare zi), mai bag o masina, fac lista de cumparaturi… Iar cand nu am lucruri casnice pe lista – adica nu atat de multe – ma ocup de profesia mea: sunt profesor.

Am de citit, de studiat, am prezentari de pregatit, lectiile pentru copii… Uneori mai apuc sa stau cu sotul meu, sa ne uitam la un film sau sa stam de vorba. Nu este deloc usor, nu imi ajung 24 de ore pe zi nici pe-o masea, cum s-ar spune. Resimt efectele lipsei de somn, dar ce sa fac?! Cum altfel sa le duc pe toate?” (Anisia, 37 de ani)

Cercetatorii si medicii, insa, avertizeaza asupra nevoii reale a femeii de a dormi atat cat ii cere organismul. Sa fim sigure ca organismul nostru nu ne va cere mai mult decat are cu adevarat nevoie, de vreme ce vede ca stie ca nu are de unde! Noi avem tendinta de a nu-l asculta si de a trage de noi ca de „un cal mort”, insa organismul ne poate fi un aliat pentru o viata cat mai ordonata si eficienta. Atunci cand vezi ca, zile la rand, nu te poti trezi la ora stabilita nici cu 3 alarme setate sau ca te copleseste oboseala la primele semne ale serii, inseamna ca organismul tau trage un semnal de alarma.

Nu este moft, ci o nevoie reala sa ii oferi odihna, ca sa te poata ajuta pe mai departe. Sa il ascultam! Nu te mai compara cu alte femei, cu alte mamici si cu atat mai putin cu sotul tau! Daca acesta doarme putin si functioneaza eficient, un posibil motiv ni-l dezvaluie un studiu derulat in cadrul Duke University de catre psihologul clinic si expertul in somn Michael Breus. Acesta a constatat ca femeile au de suportat consecinte psihologice si fizice mai puternice decat barbatii, in urma odihnei precare: „Se pare ca, dupa un somn insuficient, femeile experimenteaza un nivel mai ridicat de depresie, de furie si de ostilitate”.

Care sa fie motivele nevoii sporite a femeii pentru odihna, fata de barbat? Dincolo de factorii biologici si structurali (menstruatie, sarcina, menopauza), expertii au ajuns la constatarea ca femeile au nevoie de mai multa odihna decat barbatii, pentru ca ele… isi folosesc creierul la o mai mare intensitate! Cum asa?

„Una dintre functiile majore ale somnului este de a-i permite creierului sa isi revina si sa se repare dupa o zi de activitate. In timpul somnului, cortexul – partea creierului responsabila de gandire, memorie, limbaj – se „decupleaza” de la simturi si intra pe modul „recuperare”.

Astfel, cu cat iti folosesti mai mult creierul pe parcusrsul zilei, cu atat mai mare nevoie are acesta sa se odihneasca. Iar femeile, intr-adevar, au atentie distributiva si sunt multi-tasking: sunt flexibile si se implica in multe lucruri simultan. Drept urmare, isi folosesc creierul in mai mare masura decat barbatii”, declara Jim Horne, director al Centrului de Cercetarea a Somnului, din cadrul Universitatii Loughborough, Anglia. Daca barbatii si-ar folosi creierul de-a lungul zilei la fel de mult ca femeile, ar necesita cateva ore de somn in plus.

„Un barbat cu o slujba complexa, care pretinde gandire laterala si un proces amplu de luare a deciziei, va necesita, pentru a se recupera, un interval mai lung de odihna decat un barbat obisnuit. Cu toate astea, probabil ca tot nu va ajunge sa aiba nevoie de la fel de mult somn, precum femeia”, continua Jim Horne.