Radio Simplu

Calendar ortodox 31 decembrie 2021. Mare sfântă, sărbătorită în ultima zi din an!

Vineri, 31 decembrie 2021, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Melania Romana, fiind ultima sărbătoare din calendarul creștin ortodox 2021.

Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Cuvioasă Melania Romana s-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

Calendar ortodox 31 decembrie 2021. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Sfânta Cuvioasă Melania Romana a fost obligată de către părinții ei să se mărite cu un tânăr nobil, pe nume Alpinian, cu care a avut doi copii.

După ce a născut cel de al doilea copil, Sfânta Melania Romana a decis cu soțul ei să trăiască doar ca frate și soră.

După ce cei doi copii ai lor au murit, Sfânta Melania Romana și soțul ei au decis să își împartă toată averea.

Le-au dat-o săracilor, bisericilor și mânăstirilor. Cei doi, care duceau o viață ca și cum ar fi fost frate și soră deși erau căsătoriți, au călătorit în multe țări și cetăți, făcând peste tot fapte bune.

Cuvioasa Melania a dus o viață întru Domnul, postind și spunând rugăciuni. Totodată, potrivit sursei citate, citea mereu în întregime Sfintele Scripturi. Sfânta Melania și soțul ei au mers la Alexandria, acolo unde au primit binecuvântarea Sfântului Chiril.

Ulterior, ei au mers la Ierusalim și s-au stabilit acolo, la Muntele Măslinilor.

Sfânta Cuvioasă Melania a trăit într-o peșteră timp de paisprezece ani și a ctitorit o mânăstire pentru bărbati și una pentru femei. O rudă a rugat-o să meargă la Constantinopol. I-a ascultat rugămintea, acolo convertindu-l la credința creștină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors ulterior la Muntele Măslinilor, acolo unde a trăit în post și rugăciune până s-a urcat la Domnul, în anul 439.

Calendar ortodox 31 decembrie. Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Tropar Sfintei Cuvioase Melania Romana, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Melania, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.  Irmos: Deschide-voi gura mea…

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întunecat fiind de întunericul patimilor, luminându-mă, curăţeşte-mă Iubitorule de oameni, cu rugăciunile cele purtătoare de lumină ale Cuvioasei Tale Melania; şi vrând să o laud pe dânsa, dăruieşte-mi cuvânt.

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu înflăcărare ai urmat Celui Ce pentru tine a răbdat de bunăvoie răstignirea şi purtându-ţi crucea, preafericită, cu osârdie pe umărul tău ai păzit îndreptările Sale.

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De dragostea părinţilor şi de dulceaţa trupului cu totul te-ai lepădat, îndrăgind numai Frumuseţea cea vrednică de iubire a lui Hristos, de al Cărui cuvânt toţi doresc a se împărtăşi, de Dumnezeu înţelepţită.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Lepădând lanţul vieţuirii celei trupeşti, ai plecat pe soţul tău a purta pe grumaji jugul cel Dumnezeiesc, împreună cu tine şi a umbla pe calea care duce către Locaşurile cele Nematerialnice.