Radio Simplu

Bobotează 2022. Cum se bea corect apa sfințită de Bobotează

Bobotează 2022. Pe data de 6 ianuarie 2022, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Astăzi este ziua când toate apele se sfințesc, iar cei care o beau se purifică. Cum se bea corect Agheasma Mare de Bobotează?

Bobotează 2022. Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Cuvântul „agheasmă“(gr. aghios -sfinţire) înseamnă sfinţire şi denumeşte atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugaciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Agheasma cea Mare.

Creștinii ortodocși merg la biserică încă de dimineață, în ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, ca să ia Agheasma Mare.

Sfințirea cea mare a apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului, 6 ianuarie.

Cum se bea corect apa sfințită de Bobotează

Bobotează 2022. Agheasma Mare se poate consuma dimineața pe nemâncate și înainte de a se lua anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, după împărtășanie, nu înainte.

Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie.

De asemenea, se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață sau în zilele când credincioșii merg la biserică.

Preafericitul Patriarh Daniel mărturisea într-o predică închinată Botezului Domnului:

„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice. Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt”.