Radio Simplu

Calendar ortodox 29 decembrie 2021. Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod. Acatistul sfinţilor prunci ucişi se citeşte pentru vindecarea copiilor bolnavi

Calendar ortodox 29 decembrie 2021. În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod, regele Iudeei. Astazi este bine să citeşti Acatistul pruncilor ucişi de Irod pentru sănătatea copiilor, dar mai cu seamă pentru însănătoşirea copiilor grav bolnavi.

Calendar ortodox 29 decembrie 2021. Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod
Potrivit relatărilor biblice, regele Irod a fost foarte supărat la aflarea veștii că în regatul său se va naște un împărat căruia i se vor închina toate popoarele, scrie crestinortodox.ro. Prin urmare, acesta a poruncit celor trei magi să-l anunțe unde se află Hristos.

Mergând cei trei magi în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunțe pe Irod, ci s-au întors în țara lor urmând altă cale. Înfuriat de faptul că magii l-au înşelat, Irod a poruncit uciderea tuturor pruncilor de sex masculin, din tot Beleemul Iudeii și din împrejurimi, gândindu-se că printre ei se va afla, cu siguranţă, şi noul împărat.

Dar familia sfânta și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt și astfel au scăpat de mânia regelui Irod. În acest timp, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul a fost ucis de către soldați în Templul din Ierusalim pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte.

După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, și care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii.

Calendar ortodox 29 decembrie 2021. Acatistul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi de Irod

Troparul Sfinţilor paisprezece mii de prunci ucişi de Irod, glasul 1:

Pentru durerile sfinţilor, care pentru Tine au pătimit, fii milostiv, Doamne, şi toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oameni, rugămu-ne Ţie.

Condacul 1

Ca cei ce pentru Hristos aţi fost junghiaţi ca nişte miei, Sfinţilor Prunci, cu podoaba nevinovăţiei aţi luminat lumea. Jertfa dumnezeiască închipuind, în grădina Raiului aţi înflorit. Pentru aceasta, cântăm cu îngereştile cete: Aliluia!

Icosul 1

Nevăzutul potrivnic, nemairăbdând minunea întrupării lui Dumnezeu a stârnit răzbunătoarea mânie a împăratului Irod, însă cum nici un fir de păr nu se mişcă fără voia Celui de Sus, Hristos S-a purtat pe braţele Fecioarei în Egipt, iar holdele jertfei voastre s-au strâns întru înmulţirea Bisericii biruitoare, pentru care toţi cei ce cinstesc patimile voastre strigă:
Bucuraţi-vă, că pentru Hristos aţi fost ucişi;
Bucuraţi-vă, că de mâna cea nevăzută a Domnului, ca nişte prescuri, aţi fost liturghisiţi;
Bucuraţi-vă, că sângele vostru a spălat pământul întinat de păcate;
Bucuraţi-vă, că numele Domnului v-a fost altar de jertfă;
Bucuraţi-vă, că sunteţi ca un buchet de flori binemirositoare pus la icoana Întrupării;
Bucuraţi-vă, că trupurile voastre s-au frânt ca o pâine de rai înaintea lui Dumnezeu;
Bucuraţi-vă, că jertfa Pruncului dumnezeiesc o aţi închipuit;
Bucuraţi-vă, că îngerii din ceruri v-au slujit;
Bucuraţi-vă, bucuria plânselor mame;
Bucuraţi-vă, nădejdea celor fără de nici o apărare;
Bucuraţi-vă, ajutorul celor fără de scăpare;
Bucuraţi-vă, bucuria şi ocrotirea pruncilor;
Bucuraţi-vă, Sfinţilor Prunci Martiri ucişi de Irod pentru Domnul Hristos!