Bunica din aceste imagini a fost filmata de catre fiica ei, Shari Joy McMahon, intr-un moment cu o mare incarcatura emotionala.
Batrana apare alaturi de nepotica ei in incercarea de a-i impartasi cateva din secretele comunicarii bazate pe gesturi.
Pamela McMahon, bunicuta acestei minuni de fetita de aproape doua luni pe numele ei Aria Belle, poarta o conversatie mai putin obisnuita cu nepoata ei nu prin intermediul vorbelor, ci gesturilor.
Bunica are mari deficiente de auz astfel incat doar limbajul mimico-gestual este calea prin care cele doua s-ar putea intelege. Inca de la inceput fetita o priveste cu mult drag pe bunica ei cu ochisorii mici si jucausi radiind de fericire.
Pentru bunica Pamela, provocarea a fost intotdeauna usoara datorita faptului ca aceasta exersase aceste gesturi de foarte multe ori inainte.
Dupa cateva semne facute cu mana de batrana, Aria Belle pare sa incerce sa-i imite gesturile prin miscarea mainilor ei mici si delicate, zambind cu multa naturalete.
Chipul fetitei este numai zambet pe masura ce bunica isi continua comunicarea mimico-gestuala.
Desi nu stim daca Aria intelege cu adevarat ceea ce ii ‹‹spune›› bunica ei, este clar ca o indrageste nespus si ii face mare placere sa o priveasca.
Primele semne de surditate apar atunci cand:
-copilul nu reactioneaza la zgomotele din jur sau la vocea mamei
-copilul nu poate silabisi cuvintele „ma-ma”,”ta-ta” pana la varsta de 6-9 luni.
-lipseste mimica fetei la contactul cu persoanele din jur (copilul nu zambeste, nu se bucura, ci este inert emotional)
-copilul nu se linisteste daca i se vorbeste sau i se canta atunci cand plange-nu se sperie de zgomote ( zgomotele nu capteaza atentia copilului )
-nu comunica cu mediul ( copilul este absent la ceea ce se intampla cu el si la gesturile celor din jur) Semnele generale constau in tulburari de limbaj, tulburari de dezvoltare intelectuala si tulburari psiho-afective.
Copilul cu un handicap auditiv se izoleaza si devine inchis in sine. In majoritatea cazurilor parintii se adreseaza la medic deoarece la varsta de un an copilul nu vorbeste. Surditatea congenitala (care se manifesta de la nastere ) si cea instalata pana la varsta de 2-3 ani sunt cele mai grave deoarece nu se dezvolta automatismele nervoase necesare insusirii limbajului. Apar tulburari de orientare in mediul inconjurator, iar copilul surd are un sentiment de teama si de izolare.
Un copil nascut cu surditate profunda nu are capacitatea de a percepe sunetele, iar defectele de auz trebuie depistate pana la varsta de 2 ani, cand se formeaza vorbirea si pronuntarea corecta a cuvintelor.
Cauzele surditatii la copil pot fi:
Prenatale
Cauzele prenatale sunt reprezentate in 33 % de factorii mosteniti, apoi anomaliile cromozomiale, boala Down, noxele exercitate asupra femeii insarcinate in special in primele 3 luni de sarcina, bolile intrauterine.
Neonatale
Cauzele neonatale sunt reprezentate de traumatismul obstretical ,prematuritatea fatului , bolile suportate de mama in timpul sarcinii(rubeola,sifilisul,hipotiroidia,bolile infectocontagioase ca rujeola, varicela ), administrarea de medicamente ototoxice mamei (gentamicina, neomicina, kanamicina, streptomicina), compresiunea cordonului ombilical, aplicarea forcepsului.
Aproximativ 20% din surditatile la copil sunt provocate de cauze neonatale.
Postnatale
Cauzele postnatale reprezinta 6% din surditatea infantila. Acest tip de surditate poate fi provocat de meningita bacteriana, oreionul, (este afectata o singura ureche sau doar frecventele acute ), otitele suportate in copilarie, antibioticele ototoxice, traumatismele acustice provocate de unele jucarii sonore, traumatismele cotidiene.
Cel mai mare risc de surditate il au copiii prematuri nascuti la mai putin de 32 saptamani si cu o greutate sub 1500 grame. Acesti copii sunt expusi riscului de surditate din cauza asfixiei la nastere, apneei, icterului, afectarii cerebrale si sepsisului.