Radio Simplu

Băieţelul cu autism nu lăsa pe nimeni să-l atingă până întâlnește acest câine

Caracteristice tuturor copiilor cu autism sunt problemele de comunicare şi deopotrivă de socializare cu alţi copii şi adeseori chiar cu membrii propriei familii. Un copil cu autism îşi poate însuşi deprinderi de autonomie personală, dar prezintă interes restrâns faţă de alte activităţi sau faţă de interacţiunea cu alte persoane.

Există dovezi care confirmă faptul că legăturile dezvoltate între oamenii autişti şi animale sunt indestructibile, depăşind orice barieră. Cu atât mai mult dacă aceştia sunt copii, animalele din preajma lor le pot oferi afecţiunea şi înţelegerea pe care mulţi oameni nu ştiu cum să le-o ofere.

Băieţelul din aceste imagini, pe numele lui Kai, în vârstă de 5 ani, nu lăsa pe nimeni să-l atingă sau să-l îmbrăţişeze, nici măcar pe propria sa mama. Acesta este motivul pentru care mama micuţului plânge de emoţie când îşi vede copilul cu noul său prieten, îmbrăţişându-l pentru prima dată.

În filmare putem vedea cum Shanna Niehaus, mama băiatului, plânge de fericire, deoarece fiul său acceptă câinele cu atâta căldură şi bucurie. Băieţelul nu primeşte îmbrăţişările mamei, dar interacţionează în mod direct cu câinele. Mama este acum extrem de fericită, deoarece cel mic a încercat de nenumărate ori să interacţioneze şi cu alte persoane, dar totul a fost un eşec.

După doi ani de aşteptare, copilul se poate bucura de noul său prieten, Tornado, un labrador de culoare albă. Pentru a-l întâlni pe acest câine, Kai a mers cu familia lui până în Japonia. Aşteptarea a fost destul de lungă, dar a meritat. „Este un sentiment de nedescris, un moment magic. Avându-l acum aproape pe Tornado, ştiu că fiului meu îi va fi bine.” – a spus ea. Fotografia publicată de 4 Paws For Ability, în care se observă clar afecţiunea dintre copil şi câine, la un loc cu emoţia trăită de mamă, a facut furori pe reţelele sociale.

Terapia cu animale pentru copiii cu autism, o certitudine

Două dintre principalele instituţii ale statului român, sediul Guvernului şi sediul Preşedinţiei, au fost luminate în albastru, aseară. A fost modul prin care s-a marcat Ziua Mondială pentru conştientizarea autismului. Însă, atunci când vine vorba despre un ajutor concret, statul pare incapabil să-l ofere. Nu există statistici clare şi nici programe destinate celor cu autism. Mult mai active sunt organizaţiile nonguvernamentale, care oferă asistenţă şi chiar terapie cu animale.

Maia, un golder retriever în vârstă de de patru ani şi jumătate, a fost antrenată pentru a-i ajuta pe copiii care suferă de tulburări din spectrul autist.

Diana Batorii, Clubul câinilor utilitari: Pe ea am început să o antrenez de mică, şi am observat anumite chestii la ea. Că e foarte cuminte, e foarte sociabilă cu copiii, şi am început cursul de dresaj. Un câine nu judecă, va fi sincer şi te va asculta, va fi acolo. Avem copii care nu vorbeau cu nimeni, nu erau sociabili şi în contact cu câinele au învăţat să relaţioneze şi cu cei din jur… am avut copii care în terapia cu căţei au spus primele cuvinte.

Interacţiunea cu animalele îi ajută aproape de fiecare dată pe copiii bolnavi, cu toate că niciun caz nu se aseamănă cu altul.

Liana Kobylinska, medic specialist psihiatrie pediatrică: Un deficit de interacţiune socială, tulburări pe partea de limbaj, și prezența unor mişcări repetitive. Peste 150 de cauze genetice, de modificări în ADN-ul uman, care se asociază cu tulburări din spectru autist.

În România, nu există un registru unic cu toate cazurile, dar unele centre de psihiatrie din Capitală au făcut de-a lungul anilor propriile liste.

Liana Kobylinska, medic specialist psihiatrie pediatrică: Echipa de la spitalul Obregia a publicat un studiu în 2016 care ne spune că numarul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist şi internat în secţia de psihiatrie a copilului din ObregIa a crescut de aproximativ de zece ori din 1990 până în 2014.

Şi la spitalul de psihiatrie Titan, erau în anul 2016 de trei ori mai multe persoane diagnosticate cu astfel de tulburări faţă de 2014.