Radio Simplu

Avem dovada! Cine a băgat România în datorii. Trebuie să dăm înapoi miliarde de euro

România se împrumută mai scump în decembrie 2019 de pe piața internă, în comparație cu decembrie 2018, dar evoluția pe parcursul anului a fost ușor fluctuantă. Pentru 2020, analiștii financiari anticipează o scumpire a creditelor cu care Statul își fa finanța datoria.
Este cunoscut faptul că neînțelegerile și disputele dintre fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici și actualul deținător al portofoliului, Florin Cîțu, au fost atât de dese și aprige, încât de multe ori au depășit limitele unei comunicări civilizate în spațiul public.

Cât timp Teodorovici a condus Finanțele țării, Cîțu l-a acuzat că se împrumută foarte mult și foarte scump, acuzându-l pe social-democrat că România se finanțează de pe piețele externe la un cost mai mare chiar și decât Grecia.

Acuze reciproce
Teodorovici a respins de fiecare dată acuzele, acuzându-l pe Florin Cîțu de nepricepere, declarând chiar într-o emisiune televizată că ”adună mere cu pere”, atunci când stabilește costul împrumuturilor, în funcție de diferite maturități.

Când a preluat liberalul Finanțele țării, rolurile s-au inversat și a venit rândul lui Teodorovici să îl acuze că se împrumută mult și scump. Iar Florin Cîțu a trecut în banca celui care neagă acuzațiile, din contră, actualul ministru de Finanțe susținând că se împrumută mai ieftin decât predecesorul său.

Cum liberalii au preluat abia la începutul lui noiembrie guvernarea, este încă devreme pentru o comparație a costurilor la care sunt asigurate obligațiunile suverane ale României împotriva riscului de neplată (CDS – credit default swap).

Comparație pe finanțarea la intern
Nici în privința costului împrumuturilor de pe piețele externe nu se poate face încă o comparație, având în vedere că abia de la anul Florin Cîțu poate ieși să se împrumute de la băncile străine, ceea ce a și declarat că va face.

”România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale în prima parte a anului următor având în vedere faptul că cererea de pe piaţa locală este una puternică. Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a spus Florin Cîţu, după preluarea mandatului.

Rămân împrumuturile de pe piața internă, finanțările pe care Statul le atrage de la băncile care operează în România. Capital a făcut o comparație a dobânzilor anuale cu care Finanțele s-au împrumutat, prin emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, în timpul celor doi miniștri.

Costul era mai mic acum un an
Cert este că în decembrie 2019 costul finanțării atrase de la băncile de pe piața internă este mai mare decât a fost în decembrie 2018, cu un an în urmă. Dacă în decembrie 2018 Statul se finanța cu o dobândă de 3,79% pe an, potrivit datelor BNR, împrumuturile atrase de Finanțe în decembrie 2019 au avut și dobânzi anuale de 4,07% sau 4,10%.

Pe parcursul anului 2019, costul finanțării a fluctuat, pe parcursul ambelor mandate ale celor doi, în jurul costului de plus/minus 4% anual pentru obligațiunile de tip benchmark, după cum urmează: mai 2019 – 4,33%, iunie 2019 – 4,24% pe an, octombrie – 4,02%, 18 noiembrie – 4,09%, 26 noiembrie – 3,92%, 6 Decembrie – 4,07%, 20 decembrie – 4,10%.

Perspective nefavorabile
Dacă Finanțele conduse de Florin Cîțu au reușit, la finalul lunii noiembrie, să atragă un împrumut cu costul de sub 4%, tendința este totuși una de ușoară creștere, peste valoarea de 4%.

Trebuie menționat că analiștii anticipează o pentru 2020 o creștere a costurilor cu care statul se finanțează, pe fondul dezechilibrelor din economie, care s-au concretizat cu degradarea perspectivei pentru ratingul de țară, de către agenția Standard&Poor’s.