Radio Simplu

Alertă maximă! Spitalele din București nu mai au locuri la ATI pentru pacienții COVID-19! Situația este critică

Ultima oră! Situația este critică în București privind locurile la terapie intensivă. Pacienții au ajuns să fie transportați cu avioane militare în alte zone din țară, pentru tratament.

Alertă maximă în Capitală, după ce în spitalele din București nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienți infectați cu coronavirus. În aceste condiții, cinci bolnavi sunt transportați cu un avion militar la alte spitale din țară.

Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte joi un zbor pentru transportarea, cu o aeronava militară, a unor pacienţi COVID care nu mai au locuri în Bucureşti, arată un mesaj al MApN. Transportul se va face din din Baza 90. Astfel, cei cinci pacienți sunt transferați cu un avion Spartan la spitale din Iași și Bacău.

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la această situație critică.

Medicul a spus că la institutul pe care îl coordonează sunt ocupate toate cele nouă paturi de la ATI, situație care era previzibilă și referitor la care s-au tras de luni de zile semnale de alarmă.

Anunțul managerului Spitalului Victor Babeș
„La Babeș putem primi pacienți, dar la ATI nu. Acum două zile, a trebuit să cerem și am obținut transferul unei paciente pentru care nu era loc liber în Babeș, a ajuns la ATI Craiova în stare bună, în prezent, starea ei este echilibrată. Nu avem foarte des astfel de situații, până acum nu avut probleme pe care să nu le rezolvăm în București”, a explicat Imbri.

Imbri a precizat că de 2 – 3 săptămâni au fost mai multe cazuri care s-au agravat și au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare: „Din aceste cazuri, un procent ajunge la ATI, nu mai putem face rulajul ca acum câteva săptămâni, când știam că după câteva zile se puteau externa pacienții. Din acest motiv s-a aglomerat ATI și este dificil, deoarece acești pacienți pot sta până la trei săptămâni”.

Imbri a adăugat că sunt mai mulți pacienți cu vârste peste 60 de ani decât erau la începutul pandemiei și că aceștia sunt cei care de cele mai multe ori pierd lupta cu virusul.